Belföld

Pintér Sándor biztosította osztrák kollégáját, hogy az elengedett embercsempészek nem Ausztria felé indultak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 17. 12:36

A magyar belügyminiszter szerint olyan embercsempészek elengedéséről döntött a kormány, akik büntetésük java részét letöltötték. Pintér Sándor azt mondta Gerhard Karnernek, hogy ők nem Ausztria, hanem Szerbia felé hagyták el az országot.

A Der Standard pénteki cikke szerint Gerhard Karner osztrák belügyminiszter intenzív tárgyalásokat folytatott magyar kollégájával, Pintér Sándorral, a májusban szabadon engedett embercsempészek ügyében, ami Ausztriában nagy felháborodását váltott ki.

A magyar belügyminiszter biztosította Gerhard Karnert arról, hogy a szabadon engedett elítéltek olyan emberkereskedők, akik hosszabb ideje ültek börtönben, és büntetésük nagy részét már letöltötték. Gerhard Karner arról tájékoztatta a Der Standard-ot, hogy a magyar hatóságok Szerbia irányába engedték ki az országból a szabadon engedett embercsempészeket – erről Pinter Sándor tett nagyon világos kijelentést.

Pintér Sándor mindezzel megismételte Nagy Andor, bécsi magyar nagykövet által korábban elmondottakat. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a magyar diplomata arról tájékoztatta Alexander Schallenberg osztrák külügyminisztert, hogy a magyar börtönökben körülbelül 2400 embercsempész tölti büntetését, és mivel ennyi elítélt sok pénzébe kerül az államnak, ezért döntött úgy a Belügyminisztérium, hogy akiknek „már csak kevés volt hátra” a büntetésükből, azokat szabadon engedi.

Az embercsempészet miatt ülő rabokat azzal a feltétellel helyezték szabadlábra, hogy 72 órán belül elhagyják el Magyarországot, és oda távoznak, ahonnan érkeztek: többnyire Szerbiáról, Romániáról és Ukrajnáról van szó, nem Ausztriáról.

A feszültség azért kezdett fokozódni Magyarország és Ausztria között, mert egy májusi kormányhatározat alapján rengeteg külföldi embercsempész szabadulhat a magyar börtönökből. Az első embercsempészek szabadon engedéséről az RTL Híradója rejtett kamerás felvételekkel be is számolt. Az osztrák belügyminisztérium emiatt el is rendelte a határellenőrzés szigorítását.


Nyitókép: Pintér Sándor belügyminiszter (b) és Kőhalmi Csaba rendőr alezredes, határrendészeti kirendeltségvezető kezet fog a határrendészeti feladatok ellátására vezényelt magyar és szlovák rendőröket köszöntésén a hercegszántói közúti határátkelőhely közelében tartott sajtótájékoztatón 2022. november 14-én. – Fotó: Kiss Dániel / MTI

#Belföld#pintér sándor#embercsempészek#ausztria#gerhard karner#belügyminiszter

Címlapról ajánljuk