Belföld

Előkerült, és rögtön az Orbán-kormányt bírálta Farkas Flórián

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 17. 11:47

A nyilvánosságot jó ideje kerülő Farkas Flórián is felszólalt Szolnokon a vármegyeháza dísztermében tartott romaügyi konferencián. A kormánypárti Lungo Drom elnöke bírálta az Orbán-kormányt.

 

Hosszú ideje nem lehetett nagy nyilvánosság előtt látni Farkas Flóriánt, a kormánypárti Lungo Drom elnökét. A volt fideszes parlamenti képviselő és miniszterelnöki biztos azonban csütörtökön megjelent Szolnokon, a vármegyeháza dísztermében tartott, Roma felzárkózási fórumon, írja a Népszava. Farkas Flórián csak a közönség soraiban kapott helyet, de nem csupán hallgatóként vett részt a romaügyi konferencián, fel is szólalt.

A Lungo Drom elnöke, akinek nevéhez a Híd a munka világába program és hasonló projektek kétes pénzügyei kötődtek, szót kapott a magyarországi romák munkalehetőségeiről beszélt. Csaknem nyolcperces hozzászólásáról nem számolt be sem a helyi tévé, sem a helyi napilap, de az egyik résztvevő, Lakatos Gusztáv élőben közvetítette Facebook-oldalán az elhangzottakat:


Farkas Flórián szerint az Orbán-kormányzat nem igazán törődik a több százezer munkanélküli cigánnyal:

Ha nem akarjuk, hogy külföldi munkavállalók jöjjenek be, akkor ezeket az embereket be kell vonni (...) Ha bejön több százezer munkavállaló külföldről, az viharfelhőt von maga után. Van itt több százezer cigány munka nélkül. Csak nem tudnak róla vagy nem akarnak róla tudni

– mondta Farkas Flórián, nagy valószínűséggel Orbán Viktor egy korábbi kijelentésére reagálva, ami szerint Magyarországnak a következő egy-két évben szüksége lesz 500 ezer új munkaerőre, és ebben számít a határon túli magyarokra is.

Nem igaz, hogy nem akarnak dolgozni a cigányok. De igen, csak hol?

– szegezte a kérdést Farkas Flórián Hubai Imrének, a vármegyei közgyűlés fideszes elnökének. Farkas Flórián szerint csak akkor kaphatna több cigány munkát, ha törvénybe lenne iktatva a vállalatok számára, és erről gondoskodna a kormányzat. Farkas Flórián azt is firtatta, hogy mi az igazi oka annak, hogy az utóbbi időben rengeteg forrást vontak el a roma felzárkóztatási programoktól:

Hát így is óriási a lemaradás! (...) Az nem lehet, hogy a Dunántúl fejlődik, fejlesztve van, mi meg folyamatos lemaradásban vagyunk.


Nyitókép: Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón az ORÖ budapesti székházában 2014. október 9-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#farkas flórián#lungo drom#romák#munkanélküliség#orbán viktor#kritika#szolnok#konferencia

Címlapról ajánljuk