Belföld

Lázár Jánosék eldöntötték, mi lesz a Fertő tó sorsa

rtl.hurtl.hu

2023. június 17. 16:35

A felfüggesztett beruházásokról is beszélt a miniszter.

A Fertő tónál felfüggesztett beruházásokról tárgyalt Lázár János építési és közlekedési miniszter Sopron fideszes polgármesterével, Farkas Cipriánnal. Elmondása szerint megállapodtak több dologban is, írja a 24.hu.

A tó északi részén a legjobban kiépített kikötőt fogják megnyitni a vitorlások és a horgászok előtt, a déli parton pedig strandot alakítanak ki. Ezenfelül az ökoparkot és a kikötőt is megvalósítják. Lázár szerint „ha ezt megcsináljuk, akkor a soproniak elégedettek lesznek.

Farkas szerint, ha mindez elkészül, akkor a soproniak újra birtokba vehetik a tavat, „nem elengedve a távlati fejlesztési céljainkat”. Lázár erre azt mondja, hogy, „B tervként valamikor az eredeti nagy tervet is meg kell valósítanunk, amit most kénytelenek voltunk elhalasztani”.

Ez a terv apartmanokról, luxusszállodákról és sportkomplexumról szólt, amelyek ellen a helyi civilek és zöldek tiltakoztak. Májusban még arról számolt be az RTL Híradó: a korábban tervezettnél is több apartmanház és a korábbi zöld területek helyén például több mint 1000 parkolóhely is épülhet a Fertő-tónál. Az illetékes kormányhivatal újra kiadta a kormányzati beruházás környezetvédelmi engedélyét, amit tavaly bíróság vont vissza. A perben résztvevő Greenpeace szerint az újabb engedélyeztetés jogsértő. Lázár János építési és közlekedési miniszter ekkor azt mondta: a projektnek azok az elemei fognak megvalósulni, amit a helyiek támogatnak.


Nyitókép: Facebook

#Belföld#lázár jános#fertő tó#sopron#beruházás#fejlesztés

Címlapról ajánljuk