Belföld

Elárulta a miniszter, hogy miért függesztették fel a katonák lakáslízingjét

rtl.hurtl.hu

2023. június 15. 14:41

A katonák lakáslízingjének felfüggesztésére kérdezett rá Vadai Ágnes a honvédelmi miniszternél. Az nem derült ki, hogy mivel segítenék a katonák lakhatását, csak annyi, hogy dolgoznak rajta.

A lízingtermékek felfüggesztéséről a pénzintézetek önállóan döntöttek, az őket is érintő negatív piaci hatások nyomán – írta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

Három hete írtunk arról, hogy az utolsó két bank is felfüggesztette a honvédségi lakáslízing lehetőségét, így jelenleg nem tudnak szerződést kötni a katonák ebben a konstrukcióban. Pedig ez a juttatás nagyban növelte a katonai pálya vonzerejét. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank azt közölte, hogy szélesebb körben elérhető és kedvezőbb konstrukciót szeretnének kidolgozni a honvédségi állomány számára, erről a honvédelmi tárcával egyeztetnek.

A miniszter szintén arról írt, hogy egy új lakhatási szolgáltatáscsomagon dolgoznak. 

Vadai egyébként azt akarta tudni, hogy „véglegesen felfüggesztették a honvédségi lakáslízinget vagy csak Mészáros Lőrinc és Tiborcz István bankjaira várnak”? De azt is megkérdezte, hogy „mi lesz a néhány hónapja elbocsátott, lízingszerződéssel rendelkező katonákkal”? Ezekre a kérdésekre nem kapott választ.

A lakáslízing lehetősége éveken át segítette a honvédségi alkalmazottak ingatlanhoz jutását. A konstrukció lényege, hogy 15 százalékos önerővel lízingszerződést kötöttek egy pénzintézettel, a törlesztőrészletek nagy részét (vagy akár az egészet) pedig tulajdonképpen a Magyar Honvédség állta a lakáspénzjuttatáson keresztül.

A lakáspénzt a honvédségi alkalmazottak fel tudják még használni lakásbérléshez is, azonban nagyon nem mindegy, hogy a lízing esetén a végén az ingatlan a katonáé lesz, míg a bérlemény nem.

Nyitókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond az új Hunyadi-kápolna felszentelésén a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós-laktanyában 2023. május 26-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor.

#Belföld#Szalay-Bobrovniczky Kristóf#lakás#lízing#magyar honvédség#vadai ágnes#lakástámogatás

Címlapról ajánljuk