Belföld

Miközben dübörög a toborzás, felfüggesztették a katonák lakáshoz jutását segítő konstrukciót

Kovács IstvánKovács István

2023. május 26. 11:10

Az utolsó két bank is felfüggesztette a honvédségi lakáslízing lehetőségét, így jelenleg nem tudnak szerződést kötni a katonák ebben a konstrukcióban. Pedig ez a juttatás nagyban növelte a katonai pálya vonzerejét. Az egyik érintett bank azt közölte, hogy szélesebb körben elérhető és kedvezőbb konstrukciót szeretnének kidolgozni a honvédségi állomány számára, erről a honvédelmi tárcával egyeztetnek.

Felfüggesztette két pénzintézet, az OTP és a Takarékbank a honvédségi lakáslízing termékei értékesítését – tudta meg az rtl.hu. Mindez azt jelenti, hogy új igénylést a katonák már nem tudnak beadni, a meglévő szerződések ugyanakkor futnak tovább, ez volt ugyanis az utolsó két bank, amelyik ezzel foglalkozott.

Egy pénzügyi tanácsadó blogja szerint az OTP még január elsején függesztette fel a lízinglehetőséget, míg a Takarékbank – ami ma már az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésével MBH Bank névre hallgat – április 30-ával szüntette meg. Az Erste pedig már évekkel ezelőtt kiszállt ebből. 

Ez azt jelenti, hogy jelenleg nem lehet ilyen szerződést kötni.

Iparági pletykák szerint az OTP hamarosan visszatér erre a piacra, ugyanakkor egyelőre hiába kerestük a bankot, elhárították a kérdéseink megválaszolását. Az MBH Bank azt írta megkeresésünkre, hogy egyeztetéseket folytatnak a Honvédelmi Minisztériummal, hogy „egy szélesebb körben elérhető és kedvezőbb konstrukciót tudjanak kidolgozni a honvédségi állomány számára. A már megkötött lízingszerződéseket az intézkedés semmilyen vonatkozásban nem érinti, azok változatlanul hatályban maradnak” – tették hozzá.

Azt nem tudni, hogy véglegesen függesztették-e fel a konstrukciót, vagy csak szüneteltetik. A Honvédelmi Minisztériumot hiába kérdeztük, mert ők is hallgatásba burkolóztak cikkünk megjelenéséig.

A lakáslízing lehetősége éveken át segítette a honvédségi alkalmazottak ingatlanhoz jutását. A konstrukció lényege, hogy 15 százalékos önerővel lízingszerződést kötöttek egy pénzintézettel, a törlesztőrészletek nagy részét (vagy akár az egészet) pedig tulajdonképpen a Magyar Honvédség állta a lakáspénzjuttatáson keresztül. 

A lakáspénzt a honvédségi alkalmazottak fel tudják még használni lakásbérléshez is, azonban nagyon nem mindegy, hogy a lízing esetén a végén az ingatlan a katonáé lesz, míg a bérlemény nem.

A honvédségi lakáslízing felfüggesztését meglehetősen rosszul időzítették. Éppen nagy erőkkel megy a toborzás, miután az állományból kirúgtak nemrég több száz 45 év feletti katonát. Mivel a katonalét rengeteg lemondással jár, a pluszjuttatásokkal lehet vonzóbbá tenni a Honvédséget. Ebből is kiemelkedett a lakáshoz jutás lehetősége, ami a mai ingatlanárak mellett szinte elérhetetlen.

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő, egykori honvédelmi államtitkár úgy fogalmazott az rtl.hu-nak, hogy ha ez a lízinglehetőség megszűnik, akkor a toborzás sikerességét minimum kockára teszik. A képviselő szerint az sem derült még ki, hogy a pár hónapja elbocsátott, lízingszerződéssel rendelkező katonákkal mi lesz. Ahogy fogalmazott, nem látjuk azt, hogy a hadsereget vonzóvá akarná tenni a kormány, illetve káoszként jellemezte, ami a tárcánál zajlik.

Nemrég kiderült, hogy visszafoglalkoztatnák azokat a katonákat, akiket nemrég még elküldtek – erről az RTL Híradónak beszélt másfél hete Vadai a birtokába került levelek alapján.

Ezekben arról tájékoztatják a programban résztvevőket, hogy a Honvédelmi Minisztérium a területvédelmi tartalékos rendszer fejlesztésében, a honvédelmi tárgyak oktatásában, a védelmi ipari feladatokban és a védelmi igazgatás területén adna lehetőséget a továbbfoglalkoztatásra.

Az RTL Híradó érdeklődésére a Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy az esetleges jövőbeni visszafoglalkoztatásra felmérést végeznek az elbocsátottak között.


Nyitókép: Toborzás a Bálnában. Fotó: RTL Híradó.

#Belföld#lakásvásárlás#lízing#otp#Takarékbank#magyar honvédség#katonák#honvédelmi minisztérium#ma#ingatlan#bankok#mbh bank

Címlapról ajánljuk