Híradó

Visszavennék a néhány hete kirúgott katonák egy részét

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2023. május 15. 18:49

Visszafoglalkoztatná a honvédség azoknak az elbocsátott tiszteknek egy részét, akiket az elmúlt hetekben egy kormányrendelet alapján szereltek le – erről Vadai Ágnes DK-s politikus beszélt az RTL Híradónak a birtokába jutott honvédségi levelek alapján. A Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy igényfelmérést végeznek a leszereltek között az esetleges későbbi, nem katonai foglalkoztatásukra. A DK szerint minden tisztet azonnal vissza kellene venni.

Toborzónapot tartott a Magyar Honvédség februárban a budapesti Bálnában. Ekkor már hetek óta hatályos volt a rendelet, amely alapján a honvédelmi miniszter azonnali hatállyal elbocsáthatta azokat a katonákat, akik elmúltak 45 évesek és túl voltak a 25 éves szolgálati időn.

Ezek a katonák, akik tisztelettel és méltósággal szolgáltak, ők most egy lehetőséget kapnak arra, hogy a haderőből kilépve a civil életben is tovább tudnak dolgozni 

– mondta akkor Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter.

Több leszerelt katonának azonban most mégis lehetőséget adnak a visszatérésre – erről beszélt az RTL Híradónak a DK-s Vadai Ágnes a birtokába került levelek alapján.

Ezekben arról tájékoztatják a programban résztvevőket, hogy a Honvédelmi Minisztérium a területvédelmi tartalékos rendszer fejlesztésében, a honvédelmi tárgyak oktatásában, a védelmi ipari feladatokban és a védelmi igazgatás területén adna lehetőséget a továbbfoglalkoztatásra.

Az RTL Híradó érdeklődésére a Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy az esetleges jövőbeni visszafoglalkoztatásra felmérést végeznek az elbocsátottak között.

Egy nagyon részletes önéletrajzot kell benyújtani, amiben például szerepel az a kérdés, hogy milyen titkos társaságnak tagja az illető vagy éppen hány gyereket nevel 

– árulta el a Vadai Ágnes, a DK képviselője.

A szűrést egy olyan külső cégre bízta a Honvédelmi Minisztérium, amely ellen a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint három alkalommal folyt NAV-eljárás és mindössze egyetlen embert foglalkoztat. Nyilvános elérhetőségek és működő honlap híján a vállalkozást az RTL Híradó nem tudta elérni. A honvédelmi tárca viszont azt írta, hogy három hónapos időtartamra ingyenes megbízási és adatfeldolgozási szerződéssel bíztak meg szakértőt a felmérés elvégzésére. A DK szerint el sem kellett volna küldeni a katonákat.

Láthatóan kapkodtak ebben a kérdésben, rengeteg szakembert szélnek eresztettek. A miniszter ki tudja miért döntött úgy, hogy ezeket az embereket el kell bocsátani, aztán rájöttek, hogy az a szaktudás, amivel ezek az emberek rendelkeznek, arra szükség van 

– tette hozzá Vadai Ágnes.

A katonákat egy nem nyilvános kormányhatározat alapján lehet visszavenni, külön kormányzati engedéllyel. A szűrést végző cég tevékenységével kapcsolatban Vadai Ágnes írásbeli kérdéseket adott be a miniszterelnöknek.

#Híradó#Videó#honvédség#dk#vadai ágnes#leszerelés#visszafoglalkoztatás#szalay-bobrovnickzy kristóf

Címlapról ajánljuk