Baleset-bűnügy

Otthona előtt fojtogattak egy nőt Budapesten, a támadónak indult a gépe, a rendőrök elengedték

Nagy MartinNagy Martin

2023. május 25. 6:06

Saját lakása előtt támadtak egy fiatal nőre Budapest XIII. kerületében. A 40 év körüli portugál elkövető lefogta, majd percekig fojtogatta áldozatát, a szomszédok léptek közbe. A helyszínre érkező rendőrök azonban elengedték a külföldi férfit, akinek hamarosan indult a repülőgépe Brüsszelbe. Az áldozat elmesélte az rtl.hu-nak, hogy végig kellett néznie, amint az erőszakos bántalmazó egyszerűen csak elsétál a tett helyszínéről. A BRFK érdeklődésünkre megerősítette, hogy bántalmazás történt, azonban a korlátozó intézkedés „feltételei nem álltak fent”.

Vasárnap hajnalban rátámadtak egy 25 éves nőre Újlipótvárosban. Az elkövető egy külföldi férfi volt, aki saját lakása előtt kapta el a nőt, majd percekig fojtogatta, mire a szomszédoknak végül sikerült közbelépniük. A helyszínre érkező rendőrök igazoltatták a támadót, de nem sokkal később el is engedték arra hivatkozva, hogy hamarosan indul a repülőgépe – mesélte az áldozat az rtl.hu-nak, aki azt kérte, ne legyen felismerhető.

A fiatal nő éjjel 3 óra körül szállt le 4-es 6-os villamosról a Jászai Mari téren, majd a Vígszínház mögötti utcák egyikén tartott otthona felé. Az áldozat már a hazaúton gyanította, hogy valaki követi, ami miatt többször is hátranézett, de nem látott senkit. Mint kiderült, helyes volt a megérzése. 

Amikor otthonához ért, a lépcsőházban felkapcsolta a villanyt, majd utána rögtön megragadták hátulról. A támadó lefogta a fiatal lányt, majd percekig fojtogatni kezdte. 

Az áldozat próbált ellenállni, illetve segítséget hívni, ami végül meg is érkezett, ugyanis a szomszédok a dulakodás hallatán kijöttek. Az elkövető erre úgy reagált a szemtanúknak, hogy csak segíteni akart a nőnek, aki állításai szerint ittas volt. 

A támadónak indult a gépe, a rendőrök elengedték

A szomszédok elzavarták a tettest, majd hívták a rendőröket. Mint kiderült, az elkövető még a környéken maradt: tábort vert a ház ajtaja előtt, majd azt hazudta a szomszédoknak, hogy elhagyta a táskáját. A járőrök nagyjából 15 percen belül a helyszínre értek, majd azonosították a 40 év körüli, portugál állampolgárságú férfit.

A nő elmondása szerint az elkövető nem tanúsított ellenállást, és nem is tagadta a támadás tényét. Nem tűnt zaklatottnak annak ellenére, hogy nemrég még egy vadidegen embert fojtogatott.

A férfi arról beszélt a rendőröknek, hogy néhány órán belül indul a repülőgépe Ferihegyről, és az utolsó éjszakáját már nem akarta a szállásán kifizetni, ezért inkább az utcán aludt. Azt állította, hogy mire felébredt, eltűnt a táskája, és azt valaki ellopta – vagyis azért vette üldözőbe és támadt rá a lányra, mert tolvajnak hitte.

A támadó sztoriját az áldozat cáfolta, nála csak egy apró női retikül volt. Megmutatta a rendőröknek, hogy a fojtogatás következtében a nyakán és a testén több helyen zúzódások keletkeztek, szája pedig felrepedt. A lány elmesélte, hogy csaknem két óráig tartott az intézkedés, azonban nem volt valami gördülékeny, hiszen

egyik rendőr sem tudott angolul, így a szomszédokat kérték arra, hogy fordítsanak a bántalmazónak. 

A megtámadott nő azt mesélte, hogy a portugál férfi arról beszélt a rendőröknek, hogy sietős a dolga: reggel 6 óra körül indul a repülőgépe Brüsszelbe, be is mutatta nekik a beszállókártyáját. Az áldozat elmondása alapján a hatóság emberei ártalmatlannak tartották a férfit, csak a sértett noszogatására pakoltatták ki a zsebeit, alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság pedig fel sem merült. Ahogyan a nemi erőszak sem, mint a támadás lehetséges indítéka. Legalábbis a nő elmondása alapján ezt a kérdést nem feszegették, és azt ő sem tudja megmondani, hogy ez állhatott-e a háttérben.

A nő párja, amint megtudta, mi történt, rögtön a helyszínre sietett és kérdőre vonta a rendőröket, amiért szerintük nem intézkedtek igazságosan. 

A rendőrök közölték velük, hogy ezek nyolc napon belül gyógyuló sérülések, ezért csak magánvádas feljelentést tehetnek, ami végül meg is történt. Majd rákérdeztek, hogy mi lesz az erőszakos támadó sorsa, egyáltalán beviszik-e éjszakára a rendőrségre.

A járőrök, az áldozat elmondása alapján a központtal való egyeztetést követően szabadon engedték az elkövetőt, arra hivatkozva, hogy hamarosan indul a repülőgépe.

A járőröket a megtámadott nő és a párja kérdőre vonták. Azt is felemlegették, hogy az elmúlt napok tüntetéseiről néhány diákot simán bevittek a rendőrségre, most azonban ez fel sem merült. A rendőrök állításuk szerint azt közölték: nem tehetnek semmit, a feletessük dönt ilyen esetekben. 

A korlátozó intézkedés „feltételei nem álltak fent”

Az incidenssel kapcsolatban megkerestük a budapesti rendőrséget is. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan értékelik a rendőri intézkedést, vizsgálják-e a történteket. A BRFK Kommunikációs Osztálya érdeklődésünkre azt közölte, hogy a XIII. Kerületi Rendőrkapitányság járőreit 2023. május 21-én 2 óra 50 perc körül riasztották, mert bejelentés érkezett, hogy egy külföldi férfi megtámadott egy fiatal nőt.

A rendőrök a helyszínen igazoltatták és meghallgatták az érintetteket. A rendelkezésre álló adatok szerint a portugál állampolgár azért támadt a nőre, mert azt hitte, hogy ő lopta el a táskáját. A nő nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, könnyű testi sértés miatt magánindítvánnyal élt, ezért a XIII. Kerületi Rendőrkapitányság az ügy iratait a hatáskörrel rendelkező bíróságra küldi meg. A külföldi férfival szemben személyi szabadságot korlátozó intézkedés feltételei nem álltak fent

– közölte a BRFK.

A megtámadott fiatal nő azt mondta az rtl.hu-nak, hogy traumatizálták a történtek, és nem sok esélyt lát arra, hogy a bántalmazásnak bármiféle következménye lesz.

Nyitókép (illusztráció): Michal Fludra / NurPhoto via Getty Images

#Baleset-bűnügy#újlipótváros#külföldi#férfi#rátámadt#rendőri intézkedés#elengedték#bántalmazás#áldozat#ma

Címlapról ajánljuk