Belföld

A háborús vészhelyzet miatt korlátozzák a katonák jogait

rtl.hurtl.hu

2023. június 21. 6:28

Bár az állományilletékes parancsnoknak tiszteletben kell tartania a katonák alapvető jogait, azokat a Magyar Honvédség hadrafoghatoságának biztosítására, illetve a háborús vészhelyzetre hivatkozva korlátozhatják. 

A „Magyar Honvédség hadrafoghatóságának folyamatos biztosítása”, valamint a Honvédség „működési rendjének a Magyarország szomszédságában fennálló háborús helyzethez igazítása” céljából korlátozzák a katonák a jogait – írja a hvg.hu.

A lap szerint egy kedd este megjelent kormányrendelet értelmében új módon kell értelmezni a honvédek jogállásáról szóló törvény azon pontját, amely szerint a katonáknak „a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően, kölcsönösen együttműködve kell eljárni, és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sért”.  Ez szerdán a következőre módosult:

Nem minősül a másik fél joga vagy jogos érdeke sérelmének különösen az olyan magatartás tanúsítása, amely igazodik a katonai rend és fegyelem fenntartásához szükséges mértékhez.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katona köteles szolgálatteljesítés céljából rendelkezésre állni, szolgálatot adni, valamint túlszolgálatot teljesíteni. Bár az állományilletékes parancsnok a felhasznált eszközök és eljárások alkalmazásakor tiszteletben kell tartania a katonák alapvető jogait, de azokat a két cél érdekében a

a szükséges mértékben és ideig korlátozhatja.

Az ilyen parancsnokot nem lehet felelősségre vonni, a katonákat pedig a törvénytől eltérően is be lehet osztani szolgálatra a vezérkari főnök parancsa szerint. A lap megjegyzi, a megfogalmazás miatt nem egyértelmű, pontosan milyen jogokat adtak a feletteseknek a háborús veszély idejére.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#magyar honvédség#katonák#jogok#korlátozás

Címlapról ajánljuk