Gazdaság

Külföldi támadás miatt állt le az OTP rendszere

rtl.hurtl.hu

2023. május 13. 10:57

Az OTP Bank közlése szerint „aktívan kezelték” a szakemberek a támadást és sikeresen elhárították azt. Korábban a pénzintézet honlapja, netbankja, és egyes tájékoztatások szerint a termináljai működése is akadozott. 

Külföldről érkező túlterheléses támadás érte az OTP Bank digitális rendszereit – közölte az rtl.hu-val az OTP. A bank közlése szerint a támadást a szakemberek aktívan kezelték, majd sikeresen elhárították, és csak egy rövid ideig állt le amiatt az OTP Bank több digitális szolgáltatása.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szombat reggel leállt az OTP új internet- és mobilbankja, és a pénzintézet honlapja sem volt elérhető. Az OTP Facebook-oldalán a kommentekben többen is jelezték, hogy „nem működik az OTP terminál”, és az alkalmazás sem, valamint „semmilyen fizetési felület nem működik”

Az OTP az rtl.hu megkeresésére szombat délelőtt negyed tízkor elmondta, hogy a hibát elhárították. A pénzintézet közölte, hogy „rövid ideig az OTP Bank több digitális szolgáltatása részlegesen, vagy egyáltalán nem volt elérhető”, és hozzátették, hogy „kollégáink a hibát elhárították, a rendszerek megfelelően működnek.”

A háborút támogató szervezetnek minősítették

Korábban, ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) a háború nemzetközi támogatójának minősítette az OTP-t. A lépést azzal indokolták, hogy a pénzintézet tovább folytatja ténykedését Oroszországban, valamint betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

Kijev azt is felrótta a magyar banknak, hogy sajtóhírek szerint kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak. 

A közleményben azt is írták, egyértelmű bizonyosságot nyert, hogy az OTP oroszországi ténykedésével támogatja és szponzorálja a „terrorizmust”. 

Az OTP mindent cáfolt

Az OTP Bank „teljességgel méltatlannak” tartja, hogy az ukrán Antikorrupciós Ügynökség a háború nemzetközi szponzorai közé sorolta, és arra fog törekedni, hogy erről meggyőzze az ukrán illetékeseket is – írta az MTI. A bank úgy véli, a NAZK május bejelentett, az OTP Bankot megbélyegző döntése alátámasztására több téves, valótlan érvet hozott fel, ezért ezek közül a legjelentősebbeket a helyzet tisztázása érdekében közleményben cáfolta meg, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez.  

A bank közleményében hangsúlyozta: sem kedvezményesen, sem máshogy nem nyújt új hitelt az Oroszországi Föderáció fegyveres állománya tagjai számára. 

A tények azt mutatják – írták –, hogy az Oroszországi Föderáció törvényben írja elő (106-FZ) valamennyi pénzügyi szolgáltatónak, hogy azok számára, akik részt vesznek a „különleges katonai művelet"-ben, 2023. december 31-ig mentesülnie kell a hiteltörlesztés és kamatfizetés alól. A határidő után a törlesztés folytatódik.    

A közleményben leszögezik: az OTP Csoport egyik tagja sem folytat semmilyen tevékenységet Ukrajna azon területein, amelyeket az Oroszországi Föderáció megszállás alatt tart. 

Hozzáteszik: az OTP Csoport minden piacán a helyi és nemzetközi jogszabályok teljes betartásával működik, beleértve a szankciós előírásokat is. 

Egyben emlékeztetnek arra, az OTP 2014-ben is szabályszerűen és haladéktalanul megszüntette valamennyi tevékenységét a megszállt területeken.

Nyitókép: MTI Fotó: Nemes János

#Gazdaság#otp#hackertámadás#túlterheléses támadás#ma

Címlapról ajánljuk