Gazdaság

Ukrajna a háború támogatójának nyilvánította az OTP-t

rtl.hurtl.hu

2023. május 4. 18:27

Ukrajna szerint a magyar bank kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak. 

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) a háború nemzetközi támogatójának minősítette az OTP-t közölte a szervezet csütörtökön.

A Népszava cikke szerint azzal indokolták a lépést, hogy a pénzintézet tovább folytatja ténykedését Oroszországban, valamint betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

Kijev azt is felrótta a magyar banknak, hogy sajtóhírek szerint kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak. A közleményben azt is írták, egyértelmű bizonyosságot nyert, hogy az OTP oroszországi ténykedésével támogatja és szponzorálja a „terrorizmust”. 

Az OTP nem tudja kivonulni Oroszországból

A magyar pénzintézet oroszországi piaci részesedése elenyésző, mindössze 0,17 százalék. (Összehasonlításképpen a magyarországi részesedés 35-40 százalék körül mozog.)

Az OTP a háború kitörése óta minden stratégiai opciót mérlegel az orosz leánybank jövőjével kapcsolatban, ezek között vizsgáljuk a bank eladásának lehetőségét is – közölte a hírre reagálva a bank.

Ennek érdekében felkértük a Rothschild befektetési bank és pénzügyi szolgáltató vállalatot az eladás előkészítésére, ám nem sokkal ezután az orosz elnök rendeletben tiltotta meg a külföldi érdekeltségű bankok tulajdonoscseréjét. Emiatt az OTP jelenleg nem tudja végrehajtani az oroszországi kivonulást. Rendezetlenül hátrahagyni egy bankot pedig egy nagyösszegű adományként ér fel az orosz gazdaság számára, ami több szempontból sem vállalható opció – írták.

Nyitókép: OTP Bank Kalinyigrádban. Fotó: NurPhoto/Getty Images/Michal Fludra.

#Gazdaság#ukrajna#orosz-ukrán háború#otp#bank#lista#oroszország#hitelezés

Címlapról ajánljuk