Belföld

Hamarosan új időszámítás kezdődik Budapest közlekedésében

rtl.hurtl.hu

2023. június 15. 7:35

Érkezik az új budapesti közlekedésbiztonsági stratégia.

A Fővárosi Közgyűlés várhatóan június végén elfogadja az új budapesti közlekedésbiztonsági stratégiát, aminek ezt követően el is kezdődhet a végrehajtása, közölte a 24.hu megkeresésére a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Február közepén a Harminckettesek terén gázoltak halálra egy villamosra váró nőt:


A tragédiát követően Karácsony Gergely főpolgármester azonnali intézkedéseket sürgetett, és egyebek mellett egyeztetett Budapest rendőrfőkapitányával, Terdik Tamással is arról, hogy miként lehetne fejleszteni Budapest közlekedésbiztonságát.

Február végén bocsátották társadalmi egyeztetésre a BKK weboldalán az új terveket. Ezek között szerepelt, hogy

  • a Hungária körgyűrűn legfeljebb 50 km/óra lenne a megengedett legnagyobb sebesség, míg a Nagykörúton csupán 40 km/óra.
  • A lakó-pihenő övezetekben eddig is 30 km/h volt a megengedett sebesség, ezek területét az eddigi kétszeresére növelnék;
  • több sebességmérést és ellenőrzést irányoznak elő, legalább száz  helyszíni kamerával;
  • folytatják a zebramegújítási programot: jelenleg 5240 gyalogátkelőhely van a fővárosban, ennek több mint felét felújították az elmúlt három évben, ezzel haladnának tovább.

A beérkezett javaslatokat és észrevételeket feldolgozták, ezek alapján készült el a végleges terv, ami még ebben a hónapban a Fővárosi Közgyűlés elé kerül. A BKK közlése szerint jelenleg is több fővárosi kerület folytat a stratégiával összhangban álló forgalomátalakítási projekteket. 

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#budapest#közlekedés#autó#kresz#szabályok

Címlapról ajánljuk