Belföld

Spórol a kormány: ezentúl szigorúbban szabják meg, ki jogosult ingyenes jogi segítségnyújtásra

rtl.hurtl.hu

2023. június 11. 15:53

Több feladat hárul majd a civilekre és a bíróságokra.

Szűkíti a kormány az ingyenes jogi segítségnyújtásra jogosultak körét, írja a 444 az Utcajogász Egyesület sajtóközleménye alapján.

 A június 2-án kihirdetett törvénymódosítás következményeként több feladat hárul a jövőben a civilekre és a bíróságokra.

A javaslatot tartalmazó igazságügyi salátatörvényre a Fidesz képviselői igennel, a DK, az MSZP és a Mi Hazánk képviselői pedig nemmel szavaztak. A Momentum, a Párbeszéd és a Jobbik képviselői tartózkodtak a szavazástól.

A közlemény szerint a jogi segítségnyújtási törvény a módosítás előtt is csak nagyon korlátozott körben biztosított segítséget azoknak, akik számára súlyos nehézséget okoz, vagy egyenesen lehetetlen az ügyvédi költség megfizetése. Azonban a módosítás még a rászorulók körét is szűkíti.

A jogi segítségnyújtásról szóló törvény szerint a jogi szolgáltatás díját az állam viseli, ha a fél családjának egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap (28 500 forint) összegét, egyedülállók esetében annak 150 százalékát, vagyona pedig nincs. Ez a módosítással nem változott, viszont mostantól nem kell vizsgálni a jövedelmi helyzetet néhány olyan esetben, amikor azt egy másik juttatás igénybevételéhez már vizsgálták.

Ide tartoznak:

  • az aktív korúak ellátására jogosult személyek,
  • azok, akik ilyen személlyel egy háztartásban élnek.

Az eddigi szabályozás szerint nem kell vizsgálni a jövedelmi helyzetet néhány olyan esetben, amikor azt egy másik juttatás igénybevételéhez már vizsgálták. Ebbe a körbe tartoztak az aktív korúak ellátására jogosult személyek, valamint azok, akik ilyen személlyel egy háztartásban élnek. A változás szerint a jogosultak köre szűkül. A módosítás indoklása a következő: „foglalkozást helyettesítő támogatás folyósítása szünetelése során azonban az aktív korúak ellátására jogosultság még 120 napig fennáll, így bár keresőtevékenységgel bevételhez jut, és ezáltal a szociális helyzete már nem feltétlenül indokolná, mégis jogosult továbbra is alanyi jogon jogi segítségnyújtási támogatásra. A módosítás ezt a helyzetet küszöböli ki, annak érdekében, hogy csak a ténylegesen rászorulók részesüljenek támogatásban”.

Az Utcajogász Egyesület szerint az érintettek anyagi helyzete nem oldódik meg egy csapásra attól, ha végre álláshoz jutnak, hiszen előtte hónapokig a megalázóan alacsony ellátásból voltak kénytelenek megélni és családjukat eltartani.

Nyitókép: Facebook

#Belföld#jog#segítségnyújtás#rászorulók#törvény#kormány#spórolás#utcajogász egyesület

Címlapról ajánljuk