Belföld

Manipulációval vádolja egy interjúalany a kormányközeli oldalt

rtl.hurtl.hu

2023. június 8. 20:57

Kiragadták egy félmondatát a kontextusból, és Karácsony Gergely lejáratására használták fel.

Lejáratással és manipulációval vádolja a Budapest Beszél című, a Megafon-közeli Facebook-oldalt egy nő a Facebookon, aki úgy került bele egy videójukba, hogy élőben a riporter azt mondta neki, hogy nem fogják felhasználni a felvételt, mert „nem mondta ki a lényeget”.

Azonban mint kiderült, sikerült kihozni az Eszter nevű nő szavaiból „a lényeget” (értsd: azt, hogy Karácsony Gergely „háborúpárti”), ám ehhez az kellett, hogy a nő egy félmondatát kiszedjék a kontextusából, és manipulálják. Eszter megszólalásából csak annyi került bele a videóba, hogy „szerintem ki lehet maradni egy ilyen háborúból”, amely Eszter szerint „nem tükrözi a valóságot, a kontextusból kiragadták és most látszólag az önök nézeteit támasztja alá”.

Arról is írt, hogy nem szeretné támogatni a lejárató kampányt. Hozzáteszi: neki már az egyetemen is azt oktatták, hogy nincs rendben az, amikor valaki nem objektíven gyűjt információt, hanem szelektál valamilyen szempontból. Ezután megkérte az oldalt, hogy töröljék a videót, amiben szerepel.

A Budapest Beszél anyaga arról szól, hogy Karácsony Gergely azt mondta a 3-as metró felújításáról, hogy háborúban állunk azzal az országgal, ahonnan a metrókocsik jöttek, mivel egy háborús agresszorhoz tartozik a beszállító cég. A kormányközeli oldalak emiatt ismételten „háborúpártisággal” vádolják a főpolgármestert.

Korábban arról írtunk, hogy a közmédia egy sztrájkoló tanár nyilatkozatát hamisította meg. Ő arról beszélt: „Cselesen kiollózták a nyilatkozatot: azt a félmondatot vágták bele a műsorba, ami alátámasztotta az álláspontjukat. Okoltam magam később, hogy jóhiszemű voltam, és árnyaltan próbáltam fogalmazni. Ők meg lerombolták a mondanivalómat.”

Eszter a Telexnek arról beszélt, hogy amikor a riporter megszólította az utcán, nem mondta meg, honnan jöttek, és azt sem, hogy hol fog megjelenni az anyag. 2021-ben 13,5 millió forintot költöttek videókra a Facebookon, YouTube-os hirdetéseiket pedig a Megafon finanszírozta.

A lap szerint a kérdéses nyilatkozat az alábbi videó negyvenedik másodperce körül látható:

Nyitókép: Facebook

#Belföld#sajtó#kormánypárt#háború#manipuláció#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk