Belföld

444.hu: Az állami tévé meghamisította egy sztrájkoló tanár nyilatkozatát

rtl.hurtl.hu

2023. június 5. 7:46

Szándékosan vághatták meg úgy a felvételt, hogy az illeszkedjen a kormány narratívájába.

A 444.hu számol be részletesen arról az esetről, amely során a közmédia híradója szabályosan meghamisította egy sztrájkoló tanár nyilatkozatát. A köztévét a Debrecen Televízió híradása buktatta le, amelyben az érintett tanárral készített nyersanyagot használták fel. 

A hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából közölt riportban Borsos Tamás tanár szólal meg, aki a következőket mondja el.

Feleségemmel nagyon sokszor téma mostanában a méltánytalan fizetés. Gondolkodunk, a jövőbe tekintünk, gondolkodunk külföldben. Azt halljuk barátoktól, rokonoktól, akik kinn dolgoznak, tanítanak, hogy jóval a többszörösét keresik az itthoni fizetésnek. Ez nagyon bosszant és frusztrál bennünket.

Ezek elhangoztak a debreceni önkormányzati televízió híradójában, a köztévé riportjában azonban teljesen más értelmezésben jelent meg Borsos Tamás nyilatkozata, amellett, hogy jócskán ki is hagytak részleteket a megszólalásából. A lap videón szemlélteti a különbséget:

A tanári karban és az iskolavezetés előtt is közismert, hogy szeretek kommunikálni. Amikor a sztrájk napján a közmédia stábja megjelent az iskolában, a közvetlen felettesem biztatott, hogy nyilatkozzak. Szívesen tettem, mert szakszervezeti tagként minden sztrájkköveteléssel egyetértek.

– mondta a 444-nek Borsos Tamás, aki saját bevallása szerint messziről kezdte el felépíteni a mondandóját, azzal kezdte, hogy mivel a feleségével mindketten tanárként dolgoznak, közösen valahogy elboldogulnak, nem kell egyik napról a másikra élniük, de ha a jövőbe tekintenek, nem látják, hogyan tudnának továbblépni, csak ha külföldre mennek.

Rettentően frusztráló így az élet. Ezt a részt már kivágták az adásból. Azt is elmondtam, hogy az emberi méltóságunkat sérti a jelen helyzet, és gyakran megalázó helyzetben érezzük magunkat a gyerekeink és a szüleink előtt. A kérdések erőltetettek voltak, próbálták a sztrájkba belekeverni a pártpolitikát.

– mondta a testnevelést tanító tanár, aki szerint a tanárok közül többen is várták, hogy leadják a róluk készült anyagot, de rengetegen megdöbbentek, hogy a közmédia milyen manipulatívan vágta meg a felvételt.

Cselesen kiollózták a nyilatkozatot: azt a félmondatot vágták bele a műsorba, ami alátámasztotta az álláspontjukat. Okoltam magam később, hogy jóhiszemű voltam, és árnyaltan próbáltam fogalmazni. Ők meg lerombolták a mondanivalómat.

– mondta Borsos Tamás, aki a 444-nek elmondta, hogy az eset óta is minden sztrájkban részt vesz, legutóbb a státusztörvény ellen is tiltakozott. Szerinte egyébként a nagy lélekszámú hajdúsámsoni tantestületen belül is nő a tiltakozók száma, azt mondta, az utolsó demonstráción már harmincan is sztrájkoltak.

A család helyzete nem könnyű, az infláció miatt rendszeresen terítéken van a külföldi munkavállalás, sokszor számolgatniuk kell, hogy a hónap végére kijöjjenek. A 444 megkereste az MTVA sajtóosztályát is az üggyel kapcsolatban, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseikre.

A státusztörvény miatti tüntetésekről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Zih Zsolt / MTI

 

 

#Belföld#köztévé#oktatás#tanár#propaganda#hamisítás

Címlapról ajánljuk