Belföld

Még mindig nem tudja a kormány, mennyibe került a megyék átnevezése

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 13:27

Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára közölte, hogy az átállás még nem történt meg teljes körűen, ezért az átnevezéssel összefüggő kiadások pontos összege csak később lesz meghatározható.

Az országgyűlés kormánypárti többsége 2022. július közepén fogadta el a törvényjavaslatot, aminek értelmében a megyéket vármegyékre, a kormánymegbízottakat főispánokra nevezik át. Mint ismert, az Alaptörvény 11. módosításával idén január elsejétől életbe is lépett a változás. 

A 24.hu cikke szerint Mellér Tamás (Párbeszéd) nemrégiben arról érdeklődött a Miniszterelnökségnél, hogy mennyibe került a megyék átkeresztelése. A következő kérdéseket intézte Gulyás Gergelyhez:

  • Összesen hány kormányzati szervezetet érintett az átnevezés, melyek ezek?
  • A szervezetek nevében történt változás mennyibe került, ideértve az informatikai átállás és egyéb infrastrukturális költségeket is?
  • A közútkezelő mennyi táblát cserélt le, ez mekkora költséget jelent?
  • Mely egyéb, nem kormányzati szervezetet érintett a névváltozás, ezek a kormány tudomása szerint mekkora költségterhet jelentettek az érintett szervezetek számára?
  • Összességében mekkora költséggel járt az ország számára az átnevezés?

Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára válaszában közölte az ellenzéki képviselővel, hogy még korai ilyesmit kérdezni. Ezt azzal indokolta, hogy a korábbi elnevezés addig használható, amíg az áttérés a „vármegye” megnevezésre „a felelős gazdálkodás elveit figyelembe véve nem valósítható meg”.

Az államtitkár hozzátette, az új név átvezetése még nem történt meg teljes mértékben, ezért az átnevezéssel összefüggésben keletkező kiadások pontos összege csak később lesz meghatározható.

Az ellenzéki képviselő abban bízott, hogy hat hónap elegendő idő a költségek teljes körű felmérésére, hiszen már minden közúti és szervezeti táblát kicseréltek. 

A Momentum szóvivője tavaly nyáron azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy saját becsléseik alapján 100 milliós, de inkább milliárdos adminisztratív költsége van a vármegye és főispán elnevezések bevezetésének. A kormány azóta sem válaszolt érdemben arra, mennyi közpénz ment el változtatásokra.


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#mellár tamás#panyi miklós#miniszterelnökség#államtitkár#megye#vármegye#főispán

Címlapról ajánljuk