Híradó

Sok pénzbe kerül a vármegyék és a főispánok felélesztése

Moskovics JuditMoskovics Judit

2022. július 20. 19:16

100 milliós, de inkább milliárdos adminisztratív költsége van a vármegye és főispán elnevezések bevezetésének – ezt a Momentum szóvivője nyilatkozta az RTL Híradónak saját becsléseik alapján. Az országgyűlés kormánypárti többsége tegnap fogadta el az ezekről szóló törvényjavaslatot. A kormányt is kérdeztük az átnevezésekkel járó költségekről, de érdemben nem válaszoltak.

1920-ban hagyományos pompával iktatták be hivatalába Preszly Elemér Pest megyei főispánt a Pesti Vármegyeházán. A csoportképen pedig már a leendő főispánok állnak Orbán Viktor körül. A mostani kormánymegbízottak. Az átnevezés indoka az, hogy a főispán kifejezés több szállal kötődik „a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez”. Ugyanezért nevezik át a megyéket is vármegyéknek.

„A vármegyéket annak idején Szent István hozta létre. Ezek élén állt az ispán, a 16. századtól a főispán” – magyarázza a Híradónak Katona Csaba történész.

Képviselte a mindenkori kormányzati hatalmat, korábban az uralkodói hatalmat. Rajta tartotta a kezét a megyebeli történéseken, igyekezett érvényesíteni a kormányzat akaratát, szükség esetén gátat vetni olyan törekvéseknek, amelyekkel nem szimpatizált a kormányzat.

1949-ben, a Rákosi rendszerben is kineveztek még főspánokat, sőt főispánnőket is. Berki Mihályné ároktői parasztasszony lett az ország első főispánnője Zemplén megyében. Most is lesz egy,  Sifter Rózsa, a Zala megyei kormányhivatal vezetője. Azt azonban egyelőre nem tudni, mi lesz a hivatalos megszólítása.

A negyvenes évek végén mindenesetre voltak különösen hangzó megoldások. Ahogy Katona Csaba mondja, a korabeli iratokban elvétve lehet találni olyan megszólítást hogy Tisztelt főispán elvtárs.

A tanácsrendszer aztán végleg elsöpörte a főispánokat. Mostanáig. Tompos Márton országgyűlési képviselő, a Momentum szóvivője szerint viszont a jelenlegi helyzetben luxus ilyesmivel terhelni a költségvetést.

„Úgy számoljuk hogy a táblák és okmányok cseréje, az adminisztrációs költségek százmilliós, de inkább milliárdos tételre rúghatnak, és egy olyan kontextusban, amikor a Fidesz pontosan azt magyarázza, hogy nagyon meg kell húzni a nadrágszíjat, spórolni kell, a katásokra költött pénzt kell beszedni, és így tovább, ilyenkor erre kidobni ennyi pénzt, ez pazarlás!"

Szerettük volna megtudni az átnevezések pontos költségét a kormánytól, de érdemben nem válaszoltak.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) a fővárosi és a megyei kormánymegbízottak kinevezési okiratának ünnepélyes átadása utáni csoportképfotózáson a Karmelita teraszán 2022. június 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Híradó#Belföld#főispán#vármegyék#költségek#top hírek

Címlapról ajánljuk