Belföld

Megszavazták: nem jár börtön a sajtóban megjelent rágalmazásért, módosul a választási törvény

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 11:40

A választási jogszabályokat alig egy évvel a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választások előtt írták át. 

Megszavazta a parlament a Fidesz javaslatát kedden, amely alapján enyhítenek a sajtóban megjelent rágalmazó- vagy becsületsértő állítások büntethetőségén. Az előterjesztést 129 igen és 57 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés, írta meg a Telex.

A jövőben nem lesz büntetendő a rágalmazás és becsületsértés, ha az egy sajtótermékben közügyek szabad megvitatása közben történik. Mindaddig, amíg az állítás „nyilvánvalóan és súlyosan” nem sérti valaki emberi méltóságát. A módosító csak a sajtóra vonatkozik. Ha valaki egy blogon, a Facebookon vagy hasonló oldalakon csinálná ugyanezt, az továbbra is büntethető marad.

A 444.hu cikke szerint pedig kedden szavazott az országgyűlés a választási törvény módosításáról és a Novák Katalin által megvétózott panasztörvény elutasításáról, vagyis a köztársasági elnök vétójának elfogadásáról. Bár látszólag csak kissúlyú módosításokat eszközölt, a kormánypárt arra játszhat, hogy a győzelemre esélyes ellenzéki polgármesterjelöltet állító városokban az eddiginél is nehezebb legyen képviselőtestületi többséget állítani, idézik László Róbertet, a Political Capital választási szakértőjét.

Az rtl.hu-nak nyilatkozó elemzők szerint okozhat kellemetlenségeket, de várhatóan nem befolyásolja érdemben az ellenzék stratégiáját a választási törvény módosítása. Az ellenzéki összefogásból kimaradó pártokkal ugyanakkor nehezebb lesz megállapodni, mert az új szabályok miatt elkerülhetetlen lesz, hogy bizonyos körzetekben egymás ellen induljanak a kormánykritikus jelöltek. Az pedig alkotmányjogi szempontból aggályos is lehet, hogy

a pártok döntenek majd azokról a megüresedett parlamenti mandátumokról, amelyeket nem listáról, hanem egyénekre leadott voksolás útján töltöttek be. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#rágalmazás#parlament#fidesz

Címlapról ajánljuk