Belföld

Ezt a szöveget írnák Orbánék az összes új törvény elé

rtl.hurtl.hu

2023. május 22. 16:44

A kötelező preambulumírásnak nincs praktikus oka, vagy lényegi értelme, csupán érzelmi töltete. 

Külön egyenmondatot biggyesztenének az Alaptörvény-módosítások elé, egy másikat pedig minden más új törvény elé, jelezve, hogy az Országgyűlés alkotmányozó hatalom, és amúgy meg az Alaptörvény végrehajtása érdekében hoz minden jogszabályt – írja a hvg.hu.

A tervről egy a kormány honlapjára feltöltött friss igazságügyi miniszteri rendelettervezet árulkodik. 

A tervezet előírná, hogy a jogszabály előkészítője (majdnem) minden törvényt lásson el preambulummal. 

Ez olyan rövid, jogi kötőerővel nem bíró – paragrafusokba nem szedett – bevezető szöveg, ami fontosabb törvényeknél a kibocsátót (jogalkotót) vezérlő célokat rögzíti ünnepélyesen.

A lap hozzáteszi, hogy ilyen bevezető pár mondatot eddig csak kevés, nagyon fontos törvény (esetleg nemzetközi szerződést ratifikáló jogszabály) kapott. A tervezet szerint más szöveget kapnának az Alaptörvény-módosítások és mást minden egyéb új törvény:

  • Preambulum Alaptörvény-módosítás esetén: Az Országgyűlés mint alkotmányozó hatalom az Alaptörvény 1. cikk (2) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva az Alaptörvényt a következők szerint módosítja:
  • Preambulum új törvény szövege esetén: Az Országgyűlés az Alaptörvény végrehajtására, {az Alaptörvényre vonatkozó merev hivatkozás} {a törvényhozási tárgykört tartalmazó szerkezeti egységre vonatkozó merev hivatkozás a birtokos személyjellel} alapján a következő törvényt alkotja:

A hvg.hu szerint a kötelező preambulumírásnak nincs praktikus oka, vagy – már csak a jellegéből fakadóan sem – lényegi értelme, csupán érzelmi töltete. 

Az ilyen ünnepélyes bevezetőkben tetten érhető szenvedélyes, magasztos megfogalmazásra a legjobb példa az Alaptörvény preambuluma, amely szándékoltan érzelmi töltettel bír, hosszú és még külön fejezetcímet is kapott, Nemzeti Hitvallásnak nevezik, és a korábbi értéksemleges alkotmányhoz képest értéktelített – írta a lap.

Nyitókép: Jászai Csaba/MTI

#Belföld#nemzeti hitvallás#törvény#preambulum#törvénytervezet#alaptörvény

Címlapról ajánljuk