Belföld

Győrfi Pál bocsánatot kért a Gálvölgyi családtól, és részletesen elmondta, mi történt aznap

rtl.hurtl.hu

2023. május 20. 13:35

Akkor kér az ember bocsánatot, ha már tudja, hogy hibás, de még mindig nem világos, hogy mekkora ennek a hibának a súlya – mondta a mentőszolgálat szóvivője.

A Konkrétan Rónai Egonnal című ATV-s műsor vendége volt az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál. A Naphire.hu szemlézte a beszélgetést, amiben Győrfi részletesen kommentálta a Gálvölgyi János rosszullétekor történteket.

Mint ismeretes, a Kossuth-díjas színész május 10-én légzési nehézségek miatt került intenzív osztályra, és napokig lélegeztetőgépen volt – azóta szerencsére jobban van. Mint az RTL Híradó megtudta, mégsem a mentők, hanem a lányai vitték kórházba, ugyanis a mentők egy órán át nem mentek ki. Gálvölgyi lánya a Híradónak arra utalt, szóváltásra került sor közte és a mentők diszpécsere között, és az utóbbi lecsapta a telefont. Az esetet belső vizsgálat követte, rendőrségi nyomozás is indult, és az ügyben a belügyminiszter is vizsgálatot rendelt el

Az alábbi videóban Gálvölgyi János lánya arról számol be, hogy a színész már jobban van, de a tudósításból kiderül az is, hogy több mentésirányító is hibázhatott az ügyben:


Győrfi most az ATV-nek azt mondta, a vizsgálat során visszahallgatták az összes kapcsolódó hanganyagot. „Van egy vizsgálati eredmény, ami alátámasztotta azt, amit én is gondoltam az első pillanattól kezdve, hogy itt valószínűleg egy mentésirányítói hibás döntése áll a háttérben” – fogalmazott. (Igaz, volt egy pont, amikor az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán azt panaszolták, hogy „politikai támadás” zajlik ellenük, és gyűlöletcunami zúdul rájuk.)

Győrfi szerint a vizsgálat még nem tisztázta, hány mentésirányító hibázott, egyelőre annak az alkalmazottnak a szempontjából vizsgálódnak, aki a hallottak alapján P2-es, azaz nem közvetlenül életveszélyes sürgősségi szintre sorolta Gálvölgyi esetét.

Győrfi szerint nem megengedett, hogy a mentésirányító lecsapja a telefont. A szóvivő szerint kommunikációs hibák történtek, hiszen elhangzott, hogy a beteg nehezen kap levegőt, ami önmagában életveszélyre utal.

Elmondta, már az eset másnapján a rádióban elmondta, hogy őszintén sajnálja a történteket, és együtt érez a családdal, de nem hívta fel őket sem ő, sem más a mentőszolgálattól. 

Akkor kér az ember bocsánatot, ha már tudja, hogy hibás, de még mindig nem világos, hogy mekkora ennek a hibának a súlya 

– mondta erről. Rónai Egonnak most úgy fogalmazott, hogy ő és a többi mentős is nagyon kedveli Gálvölgyi Jánost, így az eset „nekik is ugyanúgy fáj.”  A műsorban megismételte: bocsánatot kér a Gálvölgyi családtól.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#gálvölgyi jános#győrfi pál#országos mentőszolgálat#mentők#bocsánatkérés

Címlapról ajánljuk