Híradó

Gálvölgyi János nincs túl a közvetlen életveszélyen, már a minisztérium is vizsgálódik

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2023. május 13. 18:21

Vizsgálatot rendelt el a mentőknél a belügyminiszter. Pintér Sándor azután döntött így, hogy az Országos Mentőszolgálat elismerte, hibázott a mentésirányító, amikor nem indított azonnal autót Gálvölgyi Jánosért a héten. A május eleji hívások hangnemét és a mentősök tűrőképességét is ellenőrzik. Az RTL Híradónak nyilatkozó mentős szakszervezet szerint a mentőszolgálat vezetőinek is vállalni kellene a felelősséget a hibákért. Úgy tudjuk, Gálvölgyi János jól reagál a kezelésekre, de nincs túl a közvetlen életveszélyen.

Tavaly novemberben egy erősen vérző nőhöz hívtak mentőt Budaörsön.

Az első hívástól számítva több mint egy órát kellett várni, ami édesanyámnak az életébe került

– mesélte el az RTL Híradónak Draxler Kata.

Április végén egy sztrókos beteg várt 40 percig szintén Budaörsön, pedig a hívás időpontjában volt szabad mentőautó a közelben.

A mentőszolgálat, ha percben mondom, akkor olyan két-három percre van az ingatlantól, ahol a beteg volt

– mondta Spányik András.

Az Országos Mentőszolgálat akkor nem indított vizsgálatot, az RTL Híradónak annyit írtak, hogy szerintük nincs szó rendszerhibáról.

Mi tartottuk két oldalról a nővéremmel vezetés közben, merthogy annyira rosszul érezte magát

– mondta a héten Gálvölgyi János lánya, Dorka a Híradónak.

Gálvölgyi Jánost szerdán családja vitte kórházba, miután 40 percig hiába vártak a mentőkre.

Ezt az esetet két nap alatt kivizsgálta a mentőszolgálat.

Arra jutottak, hogy a mentésirányító hibázott. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság is nyomozást indított. A belügyminiszter ezek után vizsgálatot rendelt el a mentőknél – erről a Népszava írt elsőként.

A minisztériumtól az RTL Híradónak azt válaszolták: a mentésirányítás munkáját visszamenőlegesen ellenőrzik május elseje és 10-e között. Pintér Sándor kérésére vizsgálják a hívások hangnemét, az empátiát, a tűrőképességet és a kiérkezési időket is. Azt is írták, ha a vizsgálat rendszerszintű problémákat talál, akkor a miniszter „a szükséges szervezeti, szervezési, személyi intézkedéseket – az azok jobbítására alkalmas módon és formában – megteszi”.

A vizsgálat a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint is indokolt.

Tizenegynéhány ilyen hely van az irányításon, fent Budapesten, ahol a 104-es felvevőknek kéne ülni, 3 ül ott

– mondta Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke.

Lengyel több mint 10 éve mentőzik, azt mondja, kevés a mentős és sok a feladat, ezért gyakran okoz gondot a kocsihiány is. De nem csak a mentésirányítók munkáján kellene változtatni szerinte.

Soha nem láthattuk még, hogy egy vezető a mentőszolgálat részéről előállt volna és azt mondta igen hibáztunk, a rendszerben van esetleg hiba. Tehát ez soha nem kerülhet szóba, mindig egy dolgozóban találják meg a hibát, és hát már ez is egy probléma

– mondta Lengyel Tibor.

Gálvölgyi Jánost negyedik napja ápolják a Semmelweis Egyetem Klinikáján. Információnk szerint jól reagál a kezelésekre, de nincs túl a közvetlen életveszélyen.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#gálvölgyi jános#mentők#mentésirányítás

Címlapról ajánljuk