Belföld

Szlovák kormányfő: Azt látjuk Magyarország esetében, hogy az árstopok nem működnek

rtl.hurtl.hu

2023. május 16. 18:35

Ódor Lajos szerint a magas infláció problémáját az áfacsökkentés vagy az árstopok nem oldják meg.

Magyarország esetében látjuk, hogy az árstopok nem működnek – mondta Ódor Lajos szlovák miniszterelnök a Napunk szerint azzal kapcsolatban, hogyan terveznek küzdeni az élelmiszerinfláció ellen.

A kormányfő szerint a legrosszabb már mögöttük van, az év végére valószínűleg egy számjegyű lesz, de az élelmiszerinfláció továbbra is gondot okoz. Ódor korábbi tapasztalatokra hivatkozva azt mondta, az áfacsökkentésnek sem lenne hatása.

Ukrajnáról is beszélt Ódor, elmondta, nem változik Szlovákia álláspontja, folytatják az ország katonai és humanitárius támogatását. 

El kell magyarázni az embereknek, mi történik, ha Ukrajna elbukik, és az orosz agresszió kiterjedtebb lesz, de ezt nem populista módon fogjuk tenni


– mondta arról, hogyan győznék meg azokat, akik ellenzik Ukrajna támogatását.

Ódor mesélt arról is, hogyan kérte fel Zuzana Čaputová a szakértői kormány vezetésére. Sokkolt az elnökasszony ajánlata, azt gondoltam, hogy az inflációról akar velem beszélni – mondta. Azt meglepte, hogy a kormánya tagjait nem volt nehéz meggyőzni a feladat elvállalásáról, ennek kapcsán mindegyikük felelősséget érzett.

Nyitókép: Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke elfoglalja hivatalát a pozsonyi kormányépületben a kormány kinevezési ünnepsége után, 2023. május 15-én. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna.

#Belföld#szlovákia#ódor lajos#árstop#infláció#Zuzana Čaputová

Címlapról ajánljuk