Belföld

„Kitapossuk a beleteket, ti oroszbérencek!” – Ürüléket is küldtek a varsói magyar nagykövetségnek

Dévai LászlóDévai László

2023. május 15. 8:29

Szijjártó Péter emberei nem ismerték fel „a lengyel Simicska Lajost”, és egy rendezvényen annyira távol tartották a minisztertől, hogy kis híján fellökték. A Direkt36 sokatmondó pillanatképekben számol be arról, hogy milyen mélyen a lengyel-magyar viszony. 

A Direkt36 cikke hosszan foglalkozik a háború óta elmérgesedő lengyel-magyar kapcsolatokkal, a portál újságírói egy varsói szerkesztőséggel, a VSquare-rel közösen több mint harminc háttérbeszélgetést folytattak. A beszélgetőpartnerek mind bennfentes információval rendelkeztek a lengyel-magyar diplomáciai kapcsolatokat illetően.

A Telex rövid összefoglalójából többek között kiderül, hogy

  • a varsói magyar nagykövetségre egy doboz ürüléket küldtek ismeretlenek,
  • a lengyel kommentelők megfenyegették a nagykövetségen dolgozókat, hogy „kitapossák az oroszbérenc magyarok belét”,
  • Novák Katalin orosz energiafüggőségről ismételgetett fideszes paneljei lepattantak Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőről, ez pedig nem tetszett a magyar félnek.

A lap cikke említést tesz egy bohózatba illő konfliktuspontról, amikor Szijjártó Péter külügyminiszter emberei egyszerűen nem ismerték fel az egyik legnagyobb lengyel médiamágnást, a jól megtermett Tomasz Sakiewiczt, akit úgy jellemeztek, mint „a PiS és Kaczysnki Simicska Lajosát”. Sakiewicz egy rendezvényen megpróbálta köszönteni Szijjártót, de a magyar stáb nem engedte oda a külügyminiszterhez, kis híján fel is lökték őt.

Azt a dagadt idiótát tartsátok távol a minisztertől.

– jellemezte állítólag a legjelentősebb lengyel médiatulajdonost Szijjártó Péter stábja.

De a lengyeleknek nem ez a legnagyobb bajuk a magyar külügyminiszterrel, hanem az, hogy Szijjártó nagyon szívélyes kapcsolatot ápol magasrangú orosz tisztviselőkkel. Az is zavarja a lengyel vezetést, hogy a magyar külügy látványosan úgy időzíti az orosz találkozókat, hogy azok valamilyen uniós vagy NATO-csúcs után essenek.

Az rtl.hu március 23-án, a lengyel-magyar barátság hivatalos napján foglalkozott a két ország egyre csak romló viszonyával. Akkor Mitrovits Miklós polonista történészt kérdeztük arról, hogyan romlott el a két nép kapcsolata és hogy miként oldódhatnak fel majd ezek a feszültségek. A szakértővel készült interjúnket itt olvashatja.

Nyitókép: A 2021. október 23-ai békemeneten is vonultak még lengyel zászlóval. Fotó: Balogh Zoltán/MTI.

 

#Belföld#lengyelország#magyarország#viszony#politika#direkt36

Címlapról ajánljuk