Belföld

Magyar György: pénzbehajtásra jó, de indokolatlan szigorítani a gyorshajtás ellenőrzésén

rtl.hurtl.hu

2023. május 12. 14:50

Az ügyvéd szerint  jogi és műszaki jellegű kérdéseket is felvet az új szabálymódosítás, mely alapján már 1 km/h-s sebességtúllépésért is bírságolhatnak. 

„Legfeljebb az államháztartás egyensúlyát segíti, mert évente néhány tízmilliárdnyi büntetés ebből is befolyik. De ettől más eredmény nem várható” – így kommentálta blogján Magyar György ügyvéd azt a nemrégiben bejelentett szabálymódosítást, mely szerint már 1 km/h-s gyorshajtásért is büntetni fog a rendőrség.

Mint arról beszámoltunk, május elsejétől szigorítottak a gyorshajtás szabályain, a rendőrség már 1 km/h-s gyorshajtásért is bírságot szabhat ki. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) megerősítette, hogy május 1-től megszűnt a korábbi ráhagyás, mostantól minden esetben a traffipaxok által megállapított sebesség lesz a mérvadó.

Mostanáig a traffipaxoknál a türelmi hibahatár 100 km/órás sebességig 3 km/óra volt, míg felette 3 százalékos eltérés megengedett volt. A gyakorlatban például egy 50-es táblánál nem 50km/óra, hanem 53 volt a megengedett sebesség.

A 24.hu cikke szerint Magyar György állítja, a szigorítás jogi és műszaki jellegű kérdéseket is felvet. Az ügyvéd rámutatott arra, hogy a mérésügyi hatóságok jegyzőkönyvei szerint a legjobb készülékek is tévednek ± 1 km/órát, nagyobb tempónál akár ± 1 százalékot is.

Felidézte a vezess.hu korábbi elemzését, amely szerint a személyi sérüléses balesetek többségé valójában a relatív gyorshajtásra vezethető vissza – amikor az út- és látási viszonyokhoz képest helytelenül mérjük fel a sebességet –, ezt viszont lehetetlen mérni, csak szakértői vizsgálat állapíthatja meg. Hozzátette, az objektív felelősségről szóló rendelkezések megítélése szerint az alkotmányosság határait súrolják.

Nyitókép: Sóki Tamás / MTI Fotó

#Belföld#traffipax#gyorshajtás#szigorítás#magyar györgy

Címlapról ajánljuk