Belföld

Gyorshajtás: így kell értelmezni a nagyobb büntetési szigort

rtl.hurtl.hu

2023. május 10. 12:40

Nem a szabályok változtak, csak a rendőrségi gyakorlat.

Mint arról beszámoltunk, május elsejétől szigorítottak a gyorshajtás szabályain, a rendőrség már 1 km/h-s gyorshajtásért is bírságot szabhat ki. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) megerősítette, hogy május 1-től megszűnt a korábbi ráhagyás, mostantól minden esetben a traffipaxok által megállapított sebesség lesz a mérvadó.

Mostanáig a traffipaxoknál a türelmi hibahatár 100 km/órás sebességig 3 km/óra volt, míg felette 3 százalékos eltérés megengedett volt. A gyakorlatban például egy 50-es táblánál nem 50km/óra, hanem 53 volt a megengedett sebesség.

Az Infostart idézi Óberling József rendőr ezredest, az Országos Rendőr-Főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetőjét, aki elmondta: a gyorshajtást érintő jogszabályok nem változtak, a rendőrségi gyakorlat változott meg május 1-jével.

Óberling közölte: minden marad úgy, ahogyan május 1-je előtt: lakott területen általában 50, lakott területen kívül jellemzően 90, autópályán pedig 130 kilométer/óra a megengedett sebesség, amit ha valaki túllép, szabályt szeg, „akkor is, ha csak egy kilométer/órával”.

Nyitókép: Sóki Tamás / MTI

#Belföld#gyorshajtás#bírság

Címlapról ajánljuk