Belföld

Szigorítottak a gyorshajtás szabályain, könnyebb lesz bírságot kapni

rtl.hurtl.hu

2023. május 5. 15:12

Május elsején lépett életbe az új szabályozás, amely már nem nézi el, ha valaki 50-es táblánál a megengedettnél pár km/órával gyorsabban halad.

Május elsejétől szigorították a sebességhatárok átlépését, a rendőrség már 1 km/h-s gyorshajtásért is bírságot szabhat ki – árulta el a Vezess.hu-nak az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A lapnak megerősítette a rendőrség, hogy május 1-től megszűnt a korábbi ráhagyás, mostantól minden esetben a traffipaxok által megállapított sebesség lesz a mérvadó, vagyis voltaképpen alacsonyabb sebesség elérése után kapnak bírságot a gyorshajtók.

A továbbiakban a sebességtúllépés jogsértés esetén a jogsértést feldolgozó ügykezelő rendszer a mért sebesség alapján állapítja meg a közigazgatási bírság összegét

– közölte a lappal az ORFK.

Mostanáig a traffipaxoknál a türelmi hibahatár 100 km/órás sebességig 3 km/óra volt, míg felette 3 százalékos eltérés megengedett volt. A gyakorlatban például egy 50-es táblánál nem 50km/óra, hanem 53 volt a megengedett sebesség.

De ez útszakasza is válogatta, hiszen az autópályán például akár 150-es tempónál sem kaptak büntetést a száguldozók, ha a mérőműszer mondjuk 154 km/órára volt állítva. Ez azonban most megváltozik, hiszen a „a mérőeszköz által adott érték további korrekció nélkül veendő figyelembe”, ezzel a rendőrség igazodik a mérésügyről szóló törvény ide vonatkozó fejezetéhez.

Az új törvény simán jelentheti, hogy megnövekedhet a gyorshajtók száma, de több sofőrnek problémát is jelenthet: Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd a lapnak arra is felhívta a figyelmet, hogy a régi autók órája nem feltétlen olyan pontos, mint a hatósági mérőeszköz. Így könnyen előfordulhat, hogy a mutató ötvenesen van, mégis büntetést kap a sofőr, mert a traffipax már 51-et mér.

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

#Belföld#sebességhatár#korlátozás#változás#bírság#gyorshajtás#orfk

Címlapról ajánljuk