Belföld

Megváltoztatta a parlamenti választásra a nevét egy férfi, így az ellenzéki jelölt névrokonaként indulhatott

rtl.hurtl.hu

2023. május 10. 14:46

Nem sokkal később visszaváltoztatta a nevét az eredetire, ehhez külön engedélyre volt szüksége, de megkapta.

A 2022-es országgyűlési választás idején több esetben is előfordult, hogy névrokonok indultak az ellenzék közös jelöltjével szemben, ami megnehezítette az ellenzéki érzelmű szavazók dolgát.

Az Átlátszó szerint az is előfordult, hogy valaki csak a szavazás idejére változtatta meg a nevét, majd néhány hónap múlva visszaváltoztatta azt az eredetire. 

A Kaposvár és környékének körzetében induló Horváth Ákos is így tett: röviddel a voksolás előtt még Horváth Attilának hívták, a parlamenti választásra megváltoztatta a nevét Ákosra, majd miután lement a szavazás, visszaváltoztatta az eredetire. 

A törvény szerint egyébként az 5 éven belüli újbóli névváltoztatáshoz „különös méltánylást érdemlő körülmény” szükséges. Az Átlátszó kérdésére az illetékes kormányhivatal azt írta, hogy 

mindig ilyen körülménynek értékelik azt, ha valaki az eredeti nevére akarja visszaváltoztatni a nevét. 

A tavalyi országgyűlési választáson végül az újdonsült Horváth Ákos csupán 369 szavazatot kapott, ami a voksok 0,88 százaléka, tehát az általa begyűjtött szavazatok nem játszottak különösebb szerepet a végső döntésben. A fideszes Gelencsér Attila 47,63 százalékkal győzött, a második az ellenzéki összefogás jelöltje, dr. Varga István lett 34,83 százalékkal.

Volt azonban egy másik névazonosság is, a szavazólapon ugyanis két Varga István szerepelt: a másik meglehetősen sok voksot kapott (1849-et), végül a negyedik lett. 

Horváth Attila/Ákos akciójának valószínűleg azért nem volt komoly eredménye, mert az ellenzéki Horváth Ákos végül nem indult a választáson, mivel az előválasztáson Varga István megelőzte őt. 

Nyitókép: Nemes János/MTI

#Belföld#Választás 2022#országgyűlés#parlament

Címlapról ajánljuk