Belföld

Egy urnába ömlenek a népszavazáson és a választáson leadott szavazatok április 3-án

Borsodi ZoltánBorsodi ZoltánNagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 18. 10:44

Legalább három szavazólapot kapnak a választok április 3-án – közölte a népszavazással egybekötött, rendhagyó választás részleteiről a Nemzeti Választási Iroda az RTL Híradóval.  Aki koronavírus-fertőzött, és karanténban van, mozgóurnát kérve adhatja le szavazatát.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) az RTL Híradójának kérdéseire kedden részletesen elmagyarázta, mire számíthatnak majd a választópolgárok április 3-án, amikor egyszerre tartanak népszavazást és parlamenti választást – ami még nem fordult elő Magyarországon. A tudnivalókat kérdés-felelet formájában közöljük.

Mennyire választják el egymástól a két szavazást? Egy szavazóhelyiségben tartják a népszavazást és a választást?

A két szavazás nem lesz elválasztva. Április 3-án úgynevezett közös eljárásban tartják meg az országos népszavazást és a parlamenti választást. Ezek egy időben zajlanak majd, mindenki ugyanott és ugyanakkor nyilváníthatja ki véleményét a népszavazás kérdéseiről és adhatja le szavazatát a parlamenti választáson.

Egyszerre kapják meg a választók mindkét szavazáshoz szükséges lapokat? Azokat egy urnába, egy borítékban kell bedobni?

Igen. A közös eljárás miatt a választópolgárok egyszerre több szavazólapot kapnak majd, viszont csak egy borítékot, abba kell a szavazólapokat berakni és az urnába tenni.  

Hogyan zajlik majd a szavazatok feldolgozása?

A szavazólapokat először szétválogatja a szavazatszámláló bizottság, majd összesítik ezeket. A bizottság a saját döntése szerinti sorrendben végzi a szavazatszámlálást, de az NVI ajánlása az, hogy előbb az országgyűlési választására, majd a népszavazásra leadott szavazatok kerüljenek sorra. A szavazatszámláló bizottság legalább öt tagú, és a három választott tag mellett tagjai lehetnek a választókerületben jelöltként indulók megbízottjai, a delegált tagok is – jelölő szervezetenként két-két tag.

Az országgyűlési választáson minden leadott szavazathoz egy-egy külön lap szükséges (pártlista és egyéni képviselőjelölt). A népszavazás kérdéseivel mi a helyzet?

A jogszabályok tavalyi módosítása a népszavazás kapcsán előírja, hogy azonos kezdeményező több kérdése esetén azok egy szavazólapon szerepeljenek. Az NVI válasza alapján, ha április 3-án az ellenzéki népszavazási kezdeményezés (Fudan egyetem, álláskeresési járadék) kérdéseiről is szavazunk, akkor azok külön lapon szerepelnek majd. Tehát vagy három vagy négy szavazólapot kapnak a választásra jogosultak.

A számlálóbizottsági tagoknak kötelező lesz az oltás?

A Nemzeti Választási Iroda szerint jelenleg nincs erre vonatkozó jogszabály. A 2020-ban, azaz már a járvány alatt lebonyolított időközi választásokon külön intézkedésekkel, elnöki utasításokkal biztosították a járványügyi szabályok betartását, például a távolságtartást, vagy hogy a mozgóurnával közlekedő szavazatszámláló bizottsági tagok védőfelszerelést kaptak.

Aki koronavírus-fertőzés miatt karanténban van, hogyan szavazhat?

A házi karanténban lévő választópolgár mozgóurna igénybevételével tudja leadni szavazatát.

Nyitókép: az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én. Elkészült az április 3-ai országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett országos népszavazás hirdetménye, hamarosan elkezdik kiszállításukat a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket – Fotó: Kovács Tamás/MTI 

#Belföld#Választás 2022#nemzeti választási iroda#népszavazás#parlamenti választás

Címlapról ajánljuk