Belföld

Közzétették, melyik településen hány választópolgár jelentkezett be

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2021. december 15. 10:19

Az adatokat rendszeresen frissítik is, így kiderülhet, ha tömegesen jelentkeznek be választók egy településre, hogy befolyásolják az eredményt.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdán közzétette honlapján a névjegyzékben szereplő választópolgárok számát, országgyűlési egyéni választókerületi és települési szintű bontásban is – számolt be az MTI. Az iroda múlt heti bejelentése szerint a választás napjáig heti rendszerességgel frissítik majd az adatsort.

Korábban Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők kérték az NVI-t, hogy rendszeresen tegye közzé a névjegyzéki adatokat, hogy nyomon követhetővé váljon, ha fiktív lakcímekre jelentkeznek be emberek a választások kimenetelének befolyásolása érdekében.

A Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital értékelése szerint egy novemberben megszavazott törvénymódosítás „lényegében legalizálja a voksturizmust” azzal, hogy a jövőben nem kell senkinek ténylegesen azon a címen élnie, ahol lakóhelyet létesít. A kormány viszont arra hivatkozott, hogy a törvénymódosítással azt a közel kétmillió embert akarták mentesíteni a büntetés alól, akik nem az állandó lakcímükön élnek.

Nyitókép – MTVA / Bizományosi: Róka László

#Belföld#Választás 2022#választói névjegyzék#voksturizmus#szél bernadett#szabó szabolcs

Címlapról ajánljuk