Belföld

Borokról szól a szövegértési feladat a magyarérettségin

rtl.hurtl.hu

2023. május 8. 9:32

A diákoknak egy 700-1000 szavas szöveg alapján kell különböző feladatokat megoldaniuk. A folytatásban Lázár Ervin, Petőfi Sándor és Tóth Árpád művei közül lehet választani.

Egy kortárs magyar írónő borokról szóló ismeretterjesztő szövegét kapták a magyarból középszinten érettségizők hétfőn, a magyar érettségi szövegértési részében – írta az Eduline.

A diákoknak először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget kell elolvasniuk, majd annak alapján különböző feladatokat kell megoldaniuk. 

Például meg kell keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, értelmezniük kell a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat.

A szövegértési feladatok után szövegalkotás vár diákokra: vagy 120-200 szó terjedelemben a Bringázz a suliba! kampány mellett kell érvelniük, vagy szintén ebben a terjedelemben egy ajánlólevelet írhatnak.

A két részre összesen 90 percük van az érettségizőknek.

Lázár Ervin, Petőfi Sándor, Tóth Árpád az érettségi folytatásában

Az Eduline információi szerint a diákok a folytatásban vagy Lázár Ervin: A kovács című novelláját elemezhetik, vagy összehasonlíthatják Petőfi Sándor: Csokonai és Tóth Árpád: Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versét. A fogalmazásnak 400-800 szavasnak kell lennie.

Petőfi Sándor-témára sokan tippeltek előzőleg, a költő ugyanis 200 éve született.

Nyitókép: Varga György/MTI

#Belföld#érettségi#magyar nyelv és irodalom#vizsga#oktatás

Címlapról ajánljuk