Belföld

Megszavazta az Országgyűlés a háborús vészhelyzet meghosszabbítását

rtl.hurtl.hu

2023. május 3. 13:22

A különböző veszélyhelyzetek már több mint 2500 napja érvényben vannak Magyarországon.

Az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzetet november 25-ig meghosszabbítsa.

A képviselők 132 igen és 58 nem szavazat mellett hagyták jóvá a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, valamint a humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosítását.

A Varga Judit igazságügyi miniszter által előterjesztett jogszabály preambuluma szerint 

továbbra is biztosítani kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

David Pressman amerikai nagykövet korábban rámutatott, hogy a különböző veszélyhelyzetek már több mint 2500 napja érvényben vannak Magyarországon, ezalatt a kormány rendeleti úton hozhat törvényeket, a magyar parlament kikerülésével.

Magyarországon 2016 márciusa óta folyamatosan érvényben van a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, amivel korlátozottan lehetett rendeletekkel kormányozni. 2020-ban a járvány miatt bevezetett, majd az ezt követő háborús/energetikai veszélyhelyzet már nagyban kibővítette a rendeleti kormányzás lehetőségét.

2022-ben 267 kormányrendelet született ilyen jogcímen, köztük volt a költségvetés vagy az adózási törvények módosítása is.

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#veszélyhelyzet#parlament#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk