Külföld

Amerikai nagykövet: a magyar kormány 2547 napja kerüli meg a parlamentet

rtl.hurtl.hu

2023. március 29. 17:38

David Pressman megmagyarázta, miért nem hívták meg a magyar kormányt a washingtoni Demokrácia Csúcsra.

Nem azért nem hívta meg a Biden-kormány Orbánékat a washingtoni Demokrácia Csúcsra, mert Donald Trump barátai – ahogy a magyar külügyi tárca állítja –, hanem sokkal inkább azzal van ez összefüggésben, hogy egy ország kormánya mennyire elkötelezett a demokratikus értékek iránt – mondta David Pressman budapesti amerikai nagykövet a 444.hu cikke szerint.

A nagykövet egy példát is felhozott:

a magyar kormány nemrégiben újra meghosszabbította a veszélyhelyzetet, és ezzel a különböző veszélyhelyzetek már több mint 2547 napja érvényben vannak Magyarországon, ezalatt a kormány rendeleti úton hozhat törvényeket, a magyar parlament kikerülésével.

Magyarországon 2016 márciusa óta folyamatosan érvényben van a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, amivel korlátozottan lehetett rendeletekkel kormányozni. 2020-ban a járvány miatt bevezetett, majd az ezt követő háborús/energetikai veszélyhelyzet már nagyban kibővítette a rendeleti kormányzás lehetőségét.

A 444 felidézte, hogy 2022-ben például 267 kormányrendelet született ilyen jogcímen, köztük volt a költségvetés vagy az adózási törvények módosítása is.

Nyitókép: David Pressman amerikai nagykövet beszédet mond a Szent Korona hazatérésének 45. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Fotó: MTI/Kovács Tamás.

#Külföld#david pressman#amerikai nagykövet#Demokrácia Csúcs#parlament#veszélyhelyzet#orbán-kormány

Címlapról ajánljuk