Belföld

Orbán Viktor közveszélyes, szélsőjobboldali terroristákat szabadított rá Magyarországra a DK szerint

rtl.hurtl.hu

2023. április 28. 13:48

A párt azt ígéri, ha kormányra kerülnek, ismét börtönbe megy Budaházy György.

Az Orbán-kormány leváltása után Budaházy György és társai vissza fognak kerülni a börtönbe – jelentette ki pénteki, online sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője.

Barkóczi Balázs úgy fogalmazott: „hűséges fideszes pártkatonaként, Orbán Viktor parancsára” adott elnöki kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök a terrorizmusért jogerősen elítélt Budaházy Györgynek és „bandájának”.

Ezzel 

Orbán Viktor olyan közveszélyes, szélsőjobboldali terroristákat szabadított rá újra Magyarországra, 

akik rálőttek és Molotov-koktélokat dobtak baloldali politikusok házaira, szórakozóhelyekre, továbbá embereket vertek össze a nyílt utcán – mondta a képviselő.

Hozzátette, Budaházy György és a „többi elítélt terrorista szabadon engedésével Orbán Viktor újra politikai erőszakot zúdít Magyarországra utcáira”.

A Hunnia-per terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt indult. Budaházyt és társait azzal vádolták, hogy 2007 és 2009 között Molotov-koktélos vagy robbantásos támadásokat követtek el az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ pártirodánál és a politikusok otthonainál, de a vádpontok között szerepelt egy székesfehérvári bankautomata felrobbantása is. Onnan pénzt akartak szerezni. 

Az ügynek 18 vádlottja volt, valamennyiüket elítélte a bíróság, Budaházy György első fokon 17 évet kapott, ezt a Fővárosi Ítélőtábla 2023. március 9-i ítéletében hat évre enyhítette.

Novák Katalin köztársasági elnök a pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet. Budaházy Györgyöt már ki is engedték, a börtöntől egy lóval távozott.


Nyitókép: Kovács Attila/MTI

#Belföld#budaházy györgy#börtön#elnöki kegyelem#novák katalin

Címlapról ajánljuk