Belföld

Novák Katalin megkegyelmezett Budaházy Györgynek a pápalátogatás alkalmából

Mohos MátéMohos Máté

2023. április 27. 19:31

A Sándor-palota közlemény konkrétan nem írja le a nevét, csak a Hunnia-pert emlegeti.

A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy Novák Katalin államfő kegyelmezési jogkörével éljen, ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet, írja rövid közleményben a Sándor-palota.

Azt írják: a köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött. A jogerősen elítéltek között van Budaházy György is, így valószínű, hogy ő is kegyelmet kapott.

A „kegyelem” és a „szabadságvesztés felfüggesztése” nem feltétlenül ugyanaz a dolog: utóbbi azt jelenti, hogy habár hazaengedik a szóban forgó egyéneket, a büntetést nem törlik el. Mindenesetre úgy tűnik, hogy Budaházy szabadlábra kerül: a Pesti Srácok és Toroczkai László külön-külön is erről adtak hírt. Utóbbi arról írt: Novák „nem az ítéletet törölte, de felfüggesztette”. A köztársasági elnök tavaly decemberben egyébként már elnöki kegyelmet adott az ügy hét vádlottjának. 

Budaházy a Pesti Srácoknak azt nyilatkozta: „Nagyon köszönöm elnök asszonynak, miniszter asszonynak hogy végre megszabadítottak ettől a tehertől. Döntésüket nem lehet elválasztani attól, hogy milyen sok ember állt ki mellettünk. A köszönet jár a Budaházy Bizottság az Igazságtételért  tagjainak, minden közéleti szereplőnek, mindenkinek, akik kiálltak mellettünk, miden magyarnak, akik bármit is tettek értünk, támogatást adtak, imádkoztak, aláírták a szabadulásunkért indított petíciót. E nélkül nem sikerült volna”.

A Hunnia-per terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt indult. Budaházyt és társait azzal vádolták, hogy 2007 és 2009 között Molotov-koktélos vagy robbantásos támadásokat követtek el az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ pártirodánál és a politikusok otthonainál, de a vádpontok között szerepelt egy székesfehérvári bankautomata felrobbantása is. Onnan pénzt akartak szerezni. Az ügynek 18 vádlottja volt, valamennyiüket elítélte a bíróság, Budaházy György első fokon 17 évet kapott, ezt a Fővárosi Ítélőtábla 2023. március 9-i ítéletében jelentősen, hat évre enyhítette.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#novák katalin#budaházy györgy#kegyelem#börtön#ferenc pápa

Címlapról ajánljuk