Belföld

Júliustól 18 százalékkal növekedhet az ápolók alapbére

rtl.hurtl.hu

2023. április 26. 18:06

Az ígéretek szerint az emelés 2024 márciusában folytatódni fog, ám ennek mértékéről később döntenek.

A Belügyminisztérium 2023 júliusától egységesen 18 százalékos alapbéremelést javasol az ápolóknak, és emelni javasolja az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók bérét is – közölte az MTI-vel a tárca.

A tájékoztatás szerint a 2022. januári egészségügyi szakdolgozói béremelés után 2023 júliusától újabb alapbéremelésre számíthatnak az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein (többi között gazdasági, műszaki, pénzügy-számviteli) dolgozók.

A szakmai egyeztetéseket követően az ápolói alapbéremelés javasolt mértéke egységesen 18 százalék. Az erről szóló rendelettervezetet a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátja, emellett a szakmai egyeztetések is folytatódnak. 

A kormány döntése 2023 májusában várható.

A kormány 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben dolgozók idei alapbéremelésére. A 2022. decemberi kormánydöntés azt is tartalmazza, hogy az alapbéremelés 2024 márciusában folytatódni fog, ám ennek mértékéről később döntenek.

Azt írták, hogy a BM javaslata szerint a júliusi ápolói alapbéremelés mintegy 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint. Az ápolói béremelésre idén 41,5 milliárd forintot fordít a kormány. Az egészségügy nem gyógyító területein dolgozó több mint 24 ezer ember béremelésére a kormány idén 8,4 milliárd forintot biztosít.

Nyitókép: Rosta Tibor/MTI

#Belföld#belügyminisztérium#béremelés#ápolók#egészségügy

Címlapról ajánljuk