Belföld

Itt vannak a hivatalos számok: brutális többség döntött úgy, hogy marad az orvosi kamarában

rtl.hurtl.hu

2023. április 21. 10:36

A kamara szerint így még kerekebbek a számok.

„Tegnap az OKFŐ tájékoztatott bennünket, hogy 33 579 orvos, 7210 fogorvos és 1729 klinikai végzettségű kolléga rendelkezik működési engedéllyel az országban. Ezeknek a számoknak az ismeretében még kerekebbnek tűnik a Magyar Orvosi Kamara nyilvántartott taglétszáma, 34003 fő” – közölte pénteken a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

A MOK tagjai orvosok, fogorvosok, illetve a nem orvos- és egészségtudományi képzési területen szerzett alap szakképesítéssel rendelkező, de egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésben egészségügyi szakképesítéssel rendelkezők lehetnek.

Az új helyzet természetesen sok új feladattal, és még több kihívással állított szembe bennünket, így a kívülről érzékelhető esetleges csend mögött mozgalmas hetek húzódnak meg

– írták.

A kormány február végén döntött úgy, hogy szűkítik az orvosi kamara jogköreit. Például azzal, hogy eltörlik a kötelező tagságot. Az erről szóló törvényt a kormány egyetlen nap alatt tolta át a parlamenten. Mindez azután történt, hogy az orvostársadalom tiltakozásba kezdett az egészségügyi törvénymódosítások egy része miatt. A kormány válaszul a betegek veszélyeztetésével és ellenzékiséggel vádolta meg a MOK-ot.

Kincses Gyula, a MOK elnöke április elején jelentette be, hogy az orvosok több mint kétharmada döntött úgy, hogy marad a kamara tagja. Később a Belügyminisztérium államtitkára arra utalt: valójában kevesebben akartak a kamara tagjai maradni, mint amiről a testület beszámolt. Takács Péter szerint olyan orvosokat is a maradók közé számoltak, akik el akarták hagyni a testületet. A MOK úgy reagált: minden nyilatkozat törvényes, a Belügyminisztérium pedig bármikor ellenőrizheti őket.


A Magyar Kórházszövetség elnöke, Velkey György az RTL Híradónak nem árulta el, hogy tagja maradt-e az orvosi kamarának, igaz, nem tart retorziótól:


Nyitókép:

#Belföld#mok#magyar orvosi kamara#egészségügy#okfő

Címlapról ajánljuk