Belföld

Újabb tanársztrájk alakul, itt az időpont

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 6:57

Június 1-jétől már nem közalkalmazotti, hanem köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében foglalkoztatnák a pedagógusokat. 

Április 24-ére ismét egységes sztrájknapot hirdetett a köznevelési és szakképzési intézményekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ezzel együtt az érdekképviselet hálózatépítésbe is kezdett – nyilatkozta a Népszavának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. Céljuk, hogy minél több tankerületben jöjjenek létre olyan csoportok, amelyek nemcsak a sztrájk szervezésében aktívak, hanem a tájékoztatást, információáramlást is elősegítik például az új pedagógus státusztörvénnyel kapcsolatban, Nagy Erzsébet szerint ugyanis sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, mi vár rájuk, ha a kormány idén nyártól megszünteti a pedagógusok közalkalmazotti státuszát. 

Ahogyan korábban az RTL Híradó bemutatta, a tanárok felmondási ideje 2-ről 6 hónapra, a próbaidejük 4-ről akár 6 hónapra is nőhet, tömegesen készülnek otthagyni a pályát:


Az új jogállási törvény szerint idén június 1-jétől már nem közalkalmazotti, hanem köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében foglalkoztatnák a pedagógusokat. A jogállásváltást elfogadni, aláírni sem kell, a váltás automatikus. Ugyanakkor az új kinevezés közlésétől számított öt munkanapon belül kérheti a felmentését, aki nem szeretne az új jogviszonyban tovább dolgozni. Akik így járnak el, mindössze egyhavi, a januári illetményüknek megfelelő végkielégítésre lesznek jogosultak akkor is, ha több évtizede közalkalmazottak.

Az új jogviszony bevezetése elleni petíciót eddig 19 700-an írtak alá. A PDSZ ügyvivője elmondta: szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a kormányzat képviselőivel, bár az eddigi egyeztetések egyoldalúak voltak. A köznevelési államtitkárság részéről csak meghallgatták és nyugtázták az észrevételeket, kritikákat, de semmilyen párbeszéd, szakmai vita nem alakult ki.

Nyitókép: RTL

#Belföld#pedagógusok#sztrájk#státusztörvény

Címlapról ajánljuk