Belföld

Lombkorona-gate: az Integritás Hatósághoz fordul a Transparency Magyarország

rtl.hurtl.hu

2023. április 11. 15:06

A civil szervezet sok furcsaságot talált a pályázatokban. 

A Transparency International Magyarország (TI) kivizsgálási kérelmet nyújtott be az Integritás Hatóságnak a lombkoronasétány-ügyben. A korrupcióellenes civil szervezet szerint arra lehet következtetni, hogy az EU-s forrásokból megvalósuló projektek kiválasztása során „rendszerszintű hibák” fordulnak elő – írja az Átlátszó.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Nyíradonyban egy településen belül két fideszes politikus is pályázott lombkoronasétány építésére, és nyertek is. Az egyik tulajdonosa, Tasó László fideszes képviselő az RTL Híradónak elmondta, a pályázati kiírásban nem szerepelt, hogy egy településről csak egyvalaki pályázhat ilyen projektre.

Az ügy előzménye Filemon Mihály nyírmártonfalvai polgármester lomb nélküli lombkorona ösvénye, amely 60 millió forint uniós támogatásból valósult meg. A polgármester szerint Brüsszel miatt kellett tarra vágni a sétány körüli erdőt, mert még nem érkezett meg a pénz, „és valamiből finanszírozni kellett a beruházást.”

A civil szervezet állítja, számos furcsaságot találtak a pályázatokban: Tasó László és Tasi Sándor projektjei azonos kistelepülésen megvalósítandó, azonos jellegű beruházásra egyazon napon kaptak EU-s támogatást, de az összeférhetetlenség gyanúja is felmerül.

Így a projektek kiválasztása során „értelmetlennek, illetve szükségtelennek tűnő beruházások jutnak közpénzből finanszírozott támogatáshoz.” Nemcsak a Transparency tett panaszt, hanem Hadházy Ákos és Donáth Anna is, akik hasonló bejelentéssel fordultak az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF).  

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#lombkoronasétány#filemon mihály#nyíradony#tasi sándor#Transparency International Magyarország#bejelentés#integritás hatóság

Címlapról ajánljuk