Híradó

Két lombkoronasétánya is van Nyíradonynak, mindkettőre fideszes politikus nyert támogatást

Luigits TamásLuigits TamásHajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2023. április 1. 18:52

A pályázati kiírásban nem szerepelt, hogy egy településről csak egyvalaki pályázhat lombkoronasétányra – erről beszélt az egyik lombkoronasétány tulajdonosa, Tasó László fideszes képviselő, aki interjút adott az RTL Híradónak. Szerinte ilyet nem is lehet megszabni, mert épp az lenne törvényellenes, hiszen sértené az esélyegyenlőséget. Nyíradonyban egy településen belül két fideszes politikus is pályázott lombkoronasétány megépítésére, és nyertek is. Pénteken az Agrárminisztérium az RTL Híradó kérdésére azt írta: ugyanazon tevékenység esetén azonos helyre nem lehet támogatást adni. Szombaton ezt úgy pontosították: a helyrajzi szám nem lehet azonos, de ettől még egy településen lehet több lombkoronasétány is. 

„Hallottál már arról, hogy itt Nyíradonyban van két lombkoronasétány is? Nem, nem hallottam.” Még a helyek sem tudnak a lombkoronasétányokról Nyíradonyban, pedig kettő is van. Annak a területnek, ahol az egyik áll a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés fideszes alelnöke, Tasi Sándor a tulajdonosa. A kormány pályázati honlapján szereplő adatok szerint 61 millió 509 ezer forint támogatást kapott a beruházásra 2021 januárjában.

Nem sokkal odébb, de még mindig Nyíradony területén található a másik lombkoronasétány. Erre Tasó László fideszes országgyűlési képviselőnek ítéltek oda 64 millió 255 ezer forintot szintén 2021 januárban. A politikus megmutatta az ösvényt az RTL Híradó stábjának és azt mondta: az odaítélt pénzből még egy fillért sem kaptak.

Elő kell finanszírozni az egész beruházást kompletten, és erre egyetlen forint hazai forrást és egyetlen eurócent uniós forrást nem kaptunk még

– mondta Tasó László, aki hozzátette, csak akkor jutnak hozzá a támogatáshoz, ha megtartják az előzetes ellenőrzést és ott mindent rendben találnak. A pénzből pedig öt évig üzemeltetni is kell a létesítményt.

Az agrárminisztérium pénteken a Híradó kérdésére azt válaszolta: ugyanazon tevékenység esetén azonos helyre nem lehet támogatást adni. Tasó László azt mondja: olyan nem volt a kiírásban, hogy egy településen, csak egy lombkoronasétányt lehet építeni, épp az lenne törvényellenes.

Esélyegyenlőség, hát hogy gondolja valaki, hogy egy ember a másikhoz képest kevesebb eséllyel pályázhat bármire, hogyha ugyanolyan kategóriába esik? Ha erdőgazdálkodó és van erdeje, hát hogy gondolják, hogy azt megmérik, hogy hát fideszes, hogy hány méterre van valakitől, hát Budapesten nem lehetne csak egy játszótér, csak egy park, vagy egy szabadtéri attrakció?

– tette fel a kérdést a fideszes politikus. Tasó László szerint kevesen vállalnak be ilyen beruházást, mert ez nem térül meg, ő nem is szedhet belépőt. A vele készült interjút hosszabban is megnézhetik az alábbi videóban.


Hadházy Ákos független képviselő feljelentést tesz az ügyben.

Azt már tudjuk, hogy a rendőrség hogyan áll a fideszeseket érintő ügyekhez, azonban az integritás hatóságot is szeretnénk tesztelni, tehát ha a rendőrség elutasítja ezt a nyomozást akkor az integritás hatósághoz lehet majd továbbitani

– mondta az ellenzéki politikus.

Az RTL Híradó stábja szombaton is kereste a kormányt. 

Azt írták, hogy az „azonos megvalósítási hely kitétel nem egy adott települést jelent, hanem az egy helyrajzi számon nyilvántartott területet”.

 

#Híradó#Videó#Belföld#politika#lombkoronasétány#nyíradony#Tasó László#tasi sándor#fidesz#ma#top hírek

Címlapról ajánljuk