Belföld

Böjte Csaba elmondta az RTL-nek, miért kérte a gyerekeket, hogy imádkozzanak az „ártatlanul” bebörtönzött Budaházy bácsiért

rtl.hurtl.hu

2023. április 3. 16:11

Ő azokra a gyerekekre gondol, akik szenvednek egy ilyen ítélet miatt. 

Ahogy arról korábban az rtl.hu is beszámolt, felkerült a YouTube-ra egy azóta már eltávolított videó, amelyben Böjte Csaba ferences rendi szerzetes arra kért néhány gyereket, hogy imádkozzanak a terrorizmusért elítélt Budaházy Györgyért és társaiért.

Budaházy bácsi és az ő baráti köre ártatlanul ülnek – mondta, és hozzátette: folyik a per, hogy kimondják az ártatlanságukat.

Böjte Csaba az RTL Híradónak adott interjúban elmondta, a közös imádkozás vasárnap zajlott, és azért beszélt Budaházy ártatlanságáról, mert az ő édesapja is költő volt, és egy verse miatt hét év börtönre ítélte a Ceaușescu-rezsim bírósága.

„Hét évet kapott, le is ülte a nagy részét. Amikor kiszabadult, meghalt. Eltelt egy csomó év, és a húgomtól és tőlem a román állam nemcsak bocsánatot kért, hanem azóta több pénzt ad nekem havonta – amit el is fogadok –, mint amennyi az én papi fizetésem. Azért, mert úgy gondolták, hogy mégsem volt jogerős az az ítélet, és mert politikai háttere volt az ügynek” – mondta a szerzetes és hozzátette:

én azokra a gyerekekre gondolok, akik otthon vannak és szenvednek egy ilyen ítélet miatt. Úgy gondolom, hogy Nagyböjt idején különösen jó, ha imádkozunk az elítéltekért. Tudom, hogy fellebbeztek, hogy folyik a tárgyalás továbbra is, hátha olyan ítélet születik, aminek semmi köze nincs a politikához.

Arra a kérdésre, hogy miért gondolta úgy, hogy egy politikai bűncselekménnyel kapcsolatos dolgot a gyerekekkel kell megvitatni, Böjte azzal érvelt, hogy náluk is sok gyermek rokona van börtönben, és nagyon nehezen viselik, hogy nincs mellettük az apukájuk vagy az anyukájuk. 

„Nem csak most, rendszeresen szoktam imádkozni a börtönben lévő emberekért, járok is hozzájuk előadásokat tartani. Mintegy 20 ezer elítélt van Magyarországon börtönben. Nagyon keveset beszélünk róluk, pedig meg kellene tennünk mindent annak érdekében, hogy a fiatalokat felkészítsük arra, hogy elkerüljenek egy ilyen jellegű találkozást. Nem árt, ha a gyerekek is tudnak arról, hogy van egy ilyen intézménye is a világnak, ahol nem csak az ő rokonaik, hanem nagyon sokan mások is szenvednek” – tette hozzá. 

Böjte Csabát a Híradó arról is megkérdezte, mi alapján mondta azt, hogy Budaházy ártatlan – amikor jogerős ítélet született az ügyében. 

Lehet, hogy ez egy elhamarkodott magánvélemény volt, de nem akarok vele senkit befolyásolni. Túl nagy a politikai háttér ennél az ügynél ahhoz, hogy valós ítélet szülessen. Az én apámat is jogszerűen ítélték el, törvényesen. De eltelt 50 év, és úgy gondolták, hogy mégsem volt az annyira törvényes. A törvényszék is emberi munka, úgyhogy imádkozom azért, hogy valóban olyan ítélet szülessen, ami mindenki számára elfogadható. 

A szerzetes hozzátette, hogy maga Jézus Krisztus is úgy szólt:

börtönben voltam és meglátogattatok. 

„Igenis, a szenvedő, börtönben ülő emberekkel azonosította magát Jézus Krisztus. Értük valamilyen szinten imádkozni szerintem keresztény kötelességünk” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy akkor miért távolították el a videót, Böjte közölte: ő nem szeret senkivel veszekedni, ha másoknak más a véleménye, azt ő elfogadja. 

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#Böjte csaba#budaházy györgy#ítélet#börtön#imádkozás#ma

Címlapról ajánljuk