Belföld

Ismét elbuktak a debreceni népszavazás kérdései az akkumulátorgyárról

rtl.hurtl.hu

2023. március 31. 18:55

A helyi választási bizottság arra hivatkozva söpörte le a kérdéseket, hogy azok nem egyértelműek. A lakott terület kifejezés értelmezésével is problémáik voltak.

Ismét megtagadta a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárának ügyéről szóló népszavazási kérdések hitelesítését a helyi választási bizottság – írja a Debreciner.

Az ülésen a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület és Bíró Zoltán magánszemély által benyújtott összesen 4 kérdés tartalmát vizsgálták. Ezek voltak azok:

  • „Egyetért-e ön azzal, hogy felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem csak lakott területtől 15 kilométerre létesülhessen Debrecen közigazgatási területén?
  • Egyetért-e ön azzal, hogy ne épüljön meg a CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) cég és leányvállalatainak gyára Debrecenben?
  • Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén ne lehessen veszélyes anyagokat használó akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenységet végző üzemet létesíteni?”
  • Akarja-e ön, hogy Debrecen közigazgatási területén akkumulátorgyártó üzemet létesítsenek?”

A Kovács Tibor József, a HVB elnöke a kérdések kapcsán hiányolta az egyértelműséget, egy esetben például a „lakott terület” kifejezés volt ilyen szerinte, mivel különböző jogi szövegekben nem pontosan ugyanazt jelenti. Kovács azt is elmondta, a bizottság tagjainak nem egyértelmű, mi tekinthető „veszélyes anyagnak” vagy „felső küszöbértékűnek”.

Az ülés előzménye, hogy a bizottság februárban minden, az akkumulátorgyárral kapcsolatos kezdeményezés hitelesítését megtagadta.

Nyitókép: Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt.

#Belföld#debrecen#catl#Helyi Választási Bizottság#akkumulátorgyár#népszavazás#kérdések#referendum

Címlapról ajánljuk