Belföld

Mélypontra verte le az esküvők számát Magyarországon a brutális drágulás

rtl.hurtl.hu

2023. március 27. 16:10

Sokan szerényebb keretek közé szorítják az esküvőt, de akadnak olyanok is, akik a lagziról is készek lemondani. 

Magyarországon utoljára kilenc éve volt ilyen kevés házasságkötés, mint idén januárban – derül ki a Reuters összesítéséből, amelyről a Portfolio számolt be. 

Az Orbán-kormány 2010 óta igyekszik adókedvezményekkel, lakástámogatási programokkal és kedvező hitelekkel megállítani a demográfiai hanyatlást. A családtámogatási intézkedések így egy ideig az EU-s élvonalba juttatták Magyarországot esküvők szempontjából: 2020-ban az Eurostat adatai szerint 1000 lakosra 6,9 házasságkötés jutott hazánkban. 

Szakértők szerint világszinten is Magyarország volt az egyetlen, ahol a koronavírus-járvány első évében nem csökkent az esküvők száma. De mostanra úgy tűnik, a drágulások következtében alábbhagyott az esküvőláz.

Az idei év első hónapjában az előzetes adatok szerint 1230-ra csökkent a regisztrált házasságkötések száma, utoljára 2014-ben volt ilyen alacsony ez a szám.  

Az előrejelzések szerint idén Európa-rekorder, 16,4 százalékos éves átlagos infláció várható, ami az esküvők drágulásával is jár. Sokan emiatt szerényebb programot terveznek, de olyanok is akadnak, akik akár a teljes lagziról készek lemondani, mert nem tudják kifizetni.

A Reutersnek nyilatkozó egyik magyar pár például elmesélte, hogy a karantén miatt elhalasztott esküvőjük ára mostanra négyszeresére ugrott.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#házasság#esküvő#lagzi#infláció#drágulás#családtámogatás#kormány

Címlapról ajánljuk