Belföld

„Ha egy csemete ötven centi, az már erdő” – a fideszes polgármester azt ígéri, egy héten belül betelepíti a lombkoronasétány körül kivágatott erdőt

rtl.hurtl.hu

2023. március 24. 17:02

Gyorsan növő fát fog telepíteni, ami Filemon Mihály szerint két-három év alatt megnő a megfelelő magasságra. Azt is mondja: a lombsétány kialakításra kapott 60 millió forintos uniós támogatásból még egy forintot sem látott.

Nyírmártonfalva fideszes polgármestere az RTL Híradónak nyilatkozott arról, hogy miért vágatta ki az erdőt, ahol uniós pénzből lombkoronasétány épült. Filemon Mihály azzal kezdte: egy 2017-es kiírású pályázatról van szó, amit 2018 elején nyújtottak be, és 2022-ben kaptak támogatói okiratot.

Közben ez az erdő addig nőtt. És van egy olyan az erdészeknél, az erdőgazdálkodóknál, hogy ütemterv. Ez a nyárfaültetvény közben vágásérett lett. Ez azt jelenti, hogy ha egy erdő vágásérett, azt le kell termelni, és fel kell újítani

– fejtette ki.

A polgármester azt ígérte, egy héten belül betelepítik az erdőt: „Két éve van az erdőgazdálkodónak, hogy egy letermelt erdőt újra telepítsen, de én nem várok két évet, már elkezdtük a földmunkálatokat.”

A facsemeték szerinte két-három év alatt megnőnek, de azt mondja, a pályázati kiírásban nem volt benne, milyen magas legyen az erdő. „Gyorsan növő” fát fognak telepíteni.

Ugyanolyan nyaras lesz a régi nyaras helyett, ami már vágásérett volt és le kellett termelni. Két-három éven belül el fogja érni azt a magasságot. De a pályázati kiírásnak ez nem volt feltétele, hogy hány méter legyen az erdő. Ha egy csemete ötven centi, az már akkor is erdő, ha 50 méteres, akkor is.

Bár a közbeszerzési értesítőben az áll, a projekt már elkészült, a polgármester azt mondja, vannak még hiányosságok, amit meg fognak csinálni, de a pályázati pénzből még egy forintot sem kapott. Utólag finanszírozzák a beruházást, amikor minden készen lesz.

„Egyetlenegy forint támogatást én még nem kaptam, ezt utólag finanszírozzák, amikor kész vagyunk. Ebbe nagyon sok pénzt bele kell rakni, várunk a pénzünkre” – fogalmazott a 60 milliós támogatásról. A pályázat feltételeit szerinte teljesítették, sőt plusz dolgokat is.

A polgármester azt állítja, nem igaz, hogy közel félmilliárd forint támogatást kapott volna tavaly erdőtelepítésre, mint ahogy azt az Átlátszó megírta. 

Most kértem le a könyvelőmtől, mennyit kaptam tavaly – egészen pontosan 27 millió 297 ezer 373 forintot. Ez a félmilliárdtól még nagyon messze áll. Ezért eltelepítettem már száz hektár erdőt, már másodjára, mert tavaly kiszáradt.

Azt mondja, ez is uniós támogatás, de részben magyar forrás.

Filemon Mihály azt is hangsúlyozta: csak három éve polgármester, 30 éve viszont vállalkozó. „Én harminc évvel ezelőtt szereztem meg kárpótláson az első 160 hektár földemet. Nem most gazdagodtam meg három év alatt, hanem már előtte is nagyon sokat dolgoztam” – fogalmazott.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#uniós támogatás#tarvágás#erdő#sétány#filemon mihály#Nyírmártonfalva#ma

Címlapról ajánljuk