Belföld

Magyarázkodik a fideszes polgármester, aki tarra vágatta az erdőt, ahol lombkoronasétányt épített uniós pénzből

rtl.hurtl.hu

2023. március 24. 8:31

Lombkorona nincs, sétány van.

„Aki ismeri az erdőgazdálkodás alapjait, az nem csodálkozik azon, hogy egy kivágott erdőben van egy lombkoronasétány”– idézi Filemon Mihályt, Nyírmártonfalva fideszes polgármesterét a haol.hu. A portál emlékeztet rá: az új építésű, 4 méter magas, 80 méter hosszú és 1,1 méter széles lombkoronasétány egy nemrégiben kivágott erdő farönkjei közül emelkedik a magasba.

Mint azt az Átlátszó megírta, Filemon „kitermelte az erdőt a 60 milliós uniós támogatásból épített lombkorona sétány építése közben”. A sétányt a polgármester a saját erdejébe építette uniós pénzből, az Átlátszó beszámolója szerint meglehetősen kétes minőségben. Most tehát van egy uniós támogatásból felhúzott lombkorona sétány, ami a fák lombkoronájának szintjében van, csakhogy nincs lombkorona, jegyzi meg a portál.

„Ez egy erdőközjóléti beruházás, ami azt jelenti, hogy én a gazdasági erdőmet átminősíttettem közjóléti erdővé azért, hogy a nagyközönség ingyen látogathassa azt. Kinyitottam az erdőt, a természetet. Hogy az az erdő pontosan most ért a véghasználathoz, az egy dolog, hiszen a most letermelt erdő helyén új erdő lesz. Még 2017-ben adtam be a pályázatomat az erdei sétány létrehozásának támogatására. Ha akkor megépül az erdei sétány, még évekig lehetett volna élvezni a magasból a lombkorona látványát” – idézi a haol.hu a  lombkorona nélküli lombkoronasétány jelenségét magyarázó polgármestert.

Filemon elmondta, hamarosan a lombkoronasétány köré újratelepíti az erdőt.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#tarvágás#erdő#erdőirtás#filemon mihály#Nyírmártonfalva

Címlapról ajánljuk