Belföld

Két hónap alatt több tízmilliárdos tartozást halmoztak fel a magyar kórházak

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 19:17

Hatalmas adóssággal vágtak neki az újévnek az intézmények, a helyzet pedig januárban és februárban még többet romlott. 

Tovább duzzadt a kórházak adóssága újabb 12,3 milliárddal nőtt februárban, így a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint az év második hónapjában már 33,8 milliárd forintra duzzadt a tartozásállomány – írja a napi.hu.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László a lapnak elmondta:

Soha nem volt még februárban ekkora adóssága a kórházaknak.

Január végén egyébként 21,5 milliárdra rúgott az egészségügyi intézményeknél a felhalmozódott kifizetetlen számlák végösszege. Ez akkor történelmi csúcs volt, mivel egy hónap alatt 15 milliárd forint kifizetetlen számlát halmoztak fel az ellátók.

Ezt megelőzően 2021 januári adat volt a csúcstartó, akkor 11,3 milliárd forinttal nőtt a tartozásállomány.

Rásky László szerint az általános infláció mellett a kórházakat az energiaárak növekedése sújtja a legjobban. Hozzátette: jó hír, hogy a kormány március elején 11,8 milliárd forintot csoportosított át az intézmények rezsiszámláinak kiegyenlítésre, tehát úgy tűnik, ezt a terhet kompenzálja a fenntartó. Kérdés persze, hogy mely intézmények és milyen elvek alapján részesülnek majd ebből a forrásból.

Nyitókép: Az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) járóbeteg szakrendelői és válogatott kereteket ellátó részlegének felújított épületrésze az átadás napján, 2022. október 13-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#kórházak#mák#magyar államkincstár#tartozás

Címlapról ajánljuk