Belföld

Válasz Online: Lázár János ingyen passzolná át az állam tucatnyi felújított kastélyát

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 7:28

A hozzájuk tartozó parkokkal, istállókkal, melléképületekkel és földekkel, erdőkkel együtt kapnák meg őket a vagyonkezelő alapítványok.

Az elmúlt években közpénzből mintaszerűen felújított és idegenforgalmi látványosságnak berendezett kastélyokat mind átadná Lázár János tárcája közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek, írta meg a Válasz Online a birtokába jutott törvénytervezet alapján.

A tervezet szerint az épületek „hasonló modellben veszítenék el közvagyon jellegüket, ahogy már korábban átadtak közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak több ezer milliárd forint értékű állami vagyont: a magyar felsőoktatás nagy részét, rengeteg kulturális és agrártevékenység ellátását, és az ezekhez kapcsolódó ingatlanokat”.

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) kezelésében lévő ötven épület közül a tervezet tucatnyi kastélyt jelöl ki ingyenes tulajdonátruházásra vagy vagyonkezelésbe adásra, a lap szerint éppen a jó állapotúakat, a hozzájuk tartozó parkokkal, istállókkal, melléképületekkel és földekkel, erdőkkel együtt:

  • Bajna, Sándor-Metternich-kastély
  • Dég, Festetics-kastély
  • Edelény, L’Huillier-Coburg-kastély
  • Füzérradvány, Károlyi-kastély
  • Komlódtótfalu, Becsky-Kossuth-kúria
  • Nádasdladány, Nádasdy-kastély
  • Oroszlány-Majkpuszta, Esterházy-kastély és remeteség
  • Sümeg, Püspöki Palota
  • Szabadkígyós, Wenckheim-kastély
  • Tata, Esterházy-kastély
  • Tiszadob, Andrássy-kastély
  • Tuzsér, Lónyay-kastély

A lap feleleveníti, hogy ezekre az épületekre az elmúlt években nagy összegeket fordítottak. Még a legkisebb, a komlódtótfalui kúria felújítása is belekerült 660 millió forintba (amiből 610 milliót az uniós adófizetők álltak), de például a dégi Festetics-kastélyra 1,8 milliárd forint uniós és 1,5 milliárd forint hazai forrást fordítottak, hogy újra régi fényében tündököljön. 

A tervezet a fenti listában szereplő műemlékek esetében kétféle lehetőséget vázol fel: a tulajdonjog ingyenes átruházását vagy a vagyonkezelésbe adást. A jogi szöveg tartalmaz ellentmondásokat, bár az alapvető szándék teljesen világos. Eszerint az „ingyenes tulajdonszerzésre vagy vagyonkezelésbe vételre irányuló kérelmet természetes vagy jogi személy nyújthat be a kulturális örökség védelméért felelős miniszterhez”, vagyis jelenleg Lázár Jánoshoz. A kérelemről a miniszter hoz döntést, és a tervezet 3. §-a szerint az „ingatlan, valamint az ingóságok ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány (a továbbiakban: kekva) vagy a kekva fenntartásában álló jogi személy tulajdonába adható”.

Az rtl.hu csütörtökön arról írt: felveti az összeférhetetlenség problémáját, hogy Lázár János miniszterként szüntetett meg műemléki védettségeket a Mezőhegyesi Ménesbirtokon, miközben ő maga a ménesbirtokot birtokló alapítvány kuratóriumi elnöke.

A kiszemelt kastélyoknál a vagyonkezelés elvben megtartja az épületet az állam tulajdonában, az ingyenes tulajdonba adás esetében viszont a vagyonelemet az állam egyszerűen elajándékozza.

A lap szerint a tervezet látszólag biztosítja az épületek múzeumi funkciójának megmaradását, a tulajdonszerzőnek (vagy vagyonkezelőnek) ugyanis vállalnia kell, hogy az ingatlant üzemelteti, karbantartja, és a nyilvánosság számára nyitva tartja legalább heti öt napon keresztül napi 8 órát, a parkokat pedig mindennap. A szerződést azonban csak azután lehetne felmondani, hogy a bíróság jogerős ítéletben állapította meg a megszegését.

Nyitókép: A tatai Esterházy-kastély az Öreg-tó partján. – Fotó: Váli Miklós / MTVA / MTI

#Belföld#lázár jános#kekva#vagyonkezelő alapítvány#kastély#privatizáció#állami vagyon

Címlapról ajánljuk