Belföld

Már húszezer orvos jelezte, maradnak a Magyar Orvosi Kamarában

rtl.hurtl.hu

2023. március 17. 15:01

A kamara közölte, ezután is politikamentes szervezetként fog fellépni.

Két hét alatt már húszezer orvos jelezte, hogy a Magyar Orvosi Kamara tagjai akarnak maradni – közölte a kamara.  A szervezetnek egyébként nagyjából 32 ezer aktív és nyolcezer nyugdíjas tagja van. Illetve volt akkor, amikor a kormánytöbbség egy napa alatt eltörölte a kötelező kamarai tagságot, harminc napot adva arra, hogy aki tag akar maradni, az jelezze ezt a MOK-nak. Aki nem jelentkezik, annak automatikusan megszűnik a tagsága.

A MOK kijelentette, hogy „a továbbiakban is politikamentes szervezetként fog fellépni”, hozzátéve, hogy „nincs bal- és jobboldali orvoslás”. A szervezet közölte:

Ahogy az elmúlt években, ezután is a hiteles szakmai álláspont megfogalmazását tartjuk fontosnak és nem hagyjuk, hogy a politika címkéket ragasszon ránk.

A Fidesz szerint az orvosi kamara megszűnt köztestület lenni, mert politikai szerepet vállal.

Háború

Szabályos háború robbant ki az elmúlt időszakban a kormány és a Magyar Orvosi Kamara között, miután a kamara javaslatainak figyelembe vétele nélkül fogadták el az ügyeleti rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatot. A MOK bojkottra szólította fel a háziorvosokat, mire a kormány eltörölte a kötelező kamarai tagságot, és az etikai ügyek kivizsgálását is elvette tőlük.


A Magyar Orvosi Kamara szerint a kormány az '50-es éveket idéző koncepciós eljárást indított ellenük


Három megyében már gyökeresen átalakult a betegellátás, a Házon kívül riportjában háziorvosok mondják el, hogy ez pontosan mivel jár.


Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a Karmelita kolostorban 2020. október 3-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

#Belföld#magyar orvosi kamara#orvosok#egészségügy#kormány#fidesz

Címlapról ajánljuk