Belföld

Gyurcsány Ferenc kiszólt azoknak, akik szerint Orbán Viktorral egymást tartják hatalomban

rtl.hurtl.hu

2023. március 15. 15:26

Dobrev Klára a DK rendezvényén arról beszélt, hogy ha elveszítik az egyik utolsó összecsapást, generációkra megszűnik a lehetősége, hogy európai módon éljünk.

A hvg.hu tudósítása szerint néhány százan vettek részt a Demokratikus Koalíció (DK) Egyetem téri rendezvényén, ami 15 órakor, Orbán Viktor kiskőrösi beszédével egyidőben kezdődött az Örömódával.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: az ünnep „nem felcicomázott történelemóra, szerencsétlen hivatásosok üres beszéde, akik fonnyadt koszorút tartanak a kezükben, ezek legfeljebb az ünnep csúf, hamis díszletei”. Ehelyett az ünnep az a kérdés, hogy „mit csinálsz az ünnep eszméért, céljáért, csak beszélsz vagy cselekszel-e? Elérted az ünnepben foglaltak célját, küzdesz érte most, vigyázol rá?”

Szerinte Petőfi és társai hű utódai a magyar demokratikus ellenzék, a kormány és a mögöttük állók pedig a szabad magyar gondolat és élet elfojtói.

Ha a kormányt tisztességtelennek, hazafiatlannak látjuk, nem tárgyalunk, küzdünk!

– jelentette ki. Szerinte a küzdelem lényege nem feltétlenül a győzelem, hanem a meggyőződés, hogy „egy jó ügyért, a hazáért, az önbecsülésünkért teszünk”. Úgy gondolja, hogy az ország polgárainak együtt kell maradniuk, mert „nem jó és rossz magyar van, hanem emberek a maguk gyötrelmeivel és örömeivel”, és az a jó kormány, ami közelebb hozza őket.

Bírálta azokat is, akik szerint Orbán és Gyurcsány egymást tartja hatalomban: ők szerinte a demokratikus Magyarországgal állnak szemben. Úgy vélte, hogy a kormány nem fog tudni megállapodni Brüsszellel, idén nem lesz pénz, „a közös pénzünket meg már ellopták”.

Dobrev Klára szerint „húsz éve próbálják elhitetni”, hogy „baloldali és jobboldali, fővárosi és vidéki, diák és nyugdíjas egymás ellensége”, eközben „a szemünk láttára fosztják ki az országot”. Azt mondta, rengeteg mindent loptak el tőlünk a Balatontól egész iparágakig, de először valami sokkal értékesebbet, ami nélkül nem tudunk egymásra találni: a nemzeti gondolatot. Az első feladatuk ennek visszavétele lesz azzal, hogy kimondják: mi mind magyarok vagyunk és nemzetiek.

Kitért az orvoskamarára, a pedagógusokra, az akkumulátorgyárak ellen küzdő gödiekre és debreceniekre, akiknek szerinte nincs beleszólásuk a róluk szóló döntésekbe. Úgy vélte, Orbán Viktor politikája kiszakítja Magyarországot az EU-ból és a NATO-ból, ez az egyik utolsó összecsapás, „ha elveszítjük, generációkra megszűnik annak a lehetősége, hogy itt európai módon éljünk”.

Dobrev Klára szerint valós veszély, hogy az Orbán-kormány ki akarja vezetni Magyarországot az EU-ból. Szerinte a legfontosabb, hogy „ne adjuk fel a reményt arra, hogy van alternatíva, van kormányzóképes másik erő, s ez képes lesz az Orbán-rendszert leváltani”, „a remény az, amitől még a leggonoszabb, legstabilabb hatalom is retteg”.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#dk#dobrev klára#gyurcsány ferenc#Március 15#nemzeti ünnep

Címlapról ajánljuk