Belföld

Elkezdődött a kirúgott tanárok pere, a tankerületi vezetőről nem készülhet felvétel

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 8:20

A elbocsátott tanárok munkaügyi pert indítottak a Belső-Pesti Tankerület ellen.

Megkezdődött az első, úgynevezett tanárper, írta meg a 444.hu. A hétfői tárgyaláson Sziklai Tamás ügyvéd, az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) képviseli a két elbocsátott tanárt.

A Belügyminisztérium 2022. november 30-án sajtóközleményben jelentette be, hogy három fővárosi gimnázium összesen nyolc tanárának bontották fel azonnali hatállyal a munkaviszonyát, azt azonban nem közölték, hogy melyik iskolák dolgozóiról van szó. Később kiderült, hogy a nyolcból hatan a 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai, mindannyiuk elbocsátását azzal indokolták, hogy 5 napon is polgári engedetlenségi akcióban vettek részt.


Az alperes Belső-Pesti Tankerület előbb 2022 szeptemberében figyelmeztető levelet küldött a két engedetlenkedő tanárnak, amiért „jogosulatlanul maradtak távol a munkából, mivel az adott időszakban jogszerű sztrájk nem volt meghirdetve.”A Belső-Pesti Tankerület novemberben újabb levelet küldött a tanároknak, ekkor már a rendkívüli felmentésükről írtak.

A 444-hez eljutott keresetlevélben a két tanár, vagyis a felperesek elmaradt óráiról részletesen számolnak be. Eszerint Kapin Lillának, az Eötvös József Gimnázium matek és biológia szakos tanárának összesen 17 órája maradt el, melyből 12 órán helyettesítették. Törökné Pethő Erzsébetnek, a Vörösmarty Mihály Gimnázium angol tanárának összesen 17 órája maradt el, melyből 2 órán helyettesítették. A tanárnő az engedetlenséggel érintett napokon végig bent tartózkodott a gimnáziumban, dolgozatokat javított.  

A hétfői tárgyalásra megérkezett a Belső-Pesti Tankerület igazgatója, Marosi Beatrix is. Ő volt az, aki elbocsátotta a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárait, valamint a két felperes tanárt, Kapin Lillát és Törökné Pethő Erzsébetet, és akiről később kiderült, hogy 2013-as szakdolgozata egy részét plagizálta. A lap szerint a bíróságon Marosi Beatrix nem járult hozzá, hogy képfelvétel készüljön róla. 


Nyitókép: illusztráció – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#pedagógusok#marosi beatrix#tárgyalás

Címlapról ajánljuk