Belföld

Sokkot kapnak a házasodni készülő párok, amikor meglátják, idén mennyibe kerül egy esküvő

rtl.hurtl.hu

2023. március 11. 19:56

Ötven százalékkal is drágább lehet egy esküvő idén, mint tavaly. 

Aki most nyáron akar házasodni, akár 5 millió forintot is fizethet egy átlagos esküvőért – mondták el az ATV Híradójának esküvőszervezők. Egy lagzi idén akár 40-50 százalékkal is többe kerülhet, miután az eddig is borsos esküvői árak a magas infláció miatt az egekbe szöktek – közölte az ATV.

Egy szakember úgy fogalmazott, hogy a párok általában sokkot kapnak, amikor meghallják az árakat.

Egy debreceni étteremben például egy átlagos esküvői menü ára egy éve még 23 ezer forintba került, ugyanaz a kombináció most 40 százalékkal lett drágább, és közben a menyasszonyi ruha is 20-30 százalékkal lett drágább.

Az RTL-nek nyilatkozó rendezvényszervező szerint idén 6 millió forintba kerülhet egy átlagos budapesti esküvő, ez 2022-ben még kevesebb mint 5 millió forintból kijött volna. A drágulásért elsősorban az élelmiszer- és energiaárak növekedése, és a drága benzin lehet felelős.

 

Ferenczy Tamás, a Fair Expo Kft. igazgatója az ATV-nek elmondta, a legtöbben már nem is akarnak nagy esküvőt, és többen inkább hétköznap tartják a lagzit.

Egy esküvőszervező azonban hozzátette, „a vagyonosabb családoknál nem számít a pénz", és vannak olyan lagzik, amik több tízmillió forintba kerülnek.

Stróbel Fanni a Reggeliben elmondta, kilenc hónappal korábban kezdték meg a szervezést. Próbáltak minden spórolni, amin csak lehetett, de így se fértek bele az előre eltervezett hárommilliós keretbe.

 

Zsemberi Klaudia pedig arról beszélt, hogy párjaával augusztus 19-re tervezik az esküvőjüket. 60 fős, szűk körű lagzit szerveznek, de a menyasszony szerint már ez is belekerül hárommillió forintba. Az egyik legnagyobb kiadást az ételek jelentik. A menyasszonyi ruhán azonban sokat lehet spórolni az ara szerint.

 

Nyitókép: Diána walesi hercegné gyémánt diadémje a Sotheby aukciós ház londoni kiállítótermében 2022. május 27-én. A fejdíszt Diána a házasságkötése alkalmával viselte 1981-ben. Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen

 

#Belföld#esküvő#árak#infláció#lagzi

Címlapról ajánljuk