Belföld

Gulyás Gergely: Nem igaz, hogy Magyarországon ukrán katonákat képeznek ki

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 11:14

A szerdai, Orbán Viktor vezetésével tartott kormányülés után csütörtökön a kormányinfón a Baross Gábor Program bővítését jelentették be. Ez a vállalkozásoknak kínál kedvezményes hitelt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elhúzódó háborúra számít. Szerinte faji alapon üldözi a magyarokat Brüsszel. 

Nyitókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a 2023. március 9-i kormányinfón. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 13:16

Bank, Orbán kijevi látogatása, alapítványok

Gulyás Gergely szerint van reális esélye a Nemzetközi Befektetési Bank működtetésének, ha más ország csatlakozik a működtetéséhez. 

Korábbi sajtóértesülések szerint az ellenzék által csak kémbanként emlegetett intézmény pénzeszközeit zárolták az orosz-ukrán háború miatti szankciókkal. Emiatt pedig fizetésképtelenné válhat:


Orbán Viktor kijevi látogatása is szóba került. A miniszter elmondta, hogy ezt Gulyás Gergely: a külügy készíti elő. Van több olyan ügy Kijevvel, ami joggal tette feszültté az ukrán-magyar kapcsolatot. Ha ezek közül lehetne valamit megoldani, akkor lenne értelme az útnak. Időtáv azért nincs, mert vannak feltételek, amelyeknek teljesülniük kell. 

Az Európai Bizottság kérésére a kormány 6 évben maximalizálná az egyetemi kuratóriumi tagok mandátumát. Gulyás Gergely szerint ez törvénymódosítással megoldható. Arra a kérdésre, hogy az összeférhetetlenség csak az egyetemi alapítványoknál jelent-e problémát, Gulyás azt mondta: nem hiszi, hogy Brüsszelben már csak a jog számítana. Nem érti, hogy olyan szervezetek, amik nem kapnak uniós pénzt a kohéziós alapból, hogyan kerülhetnek szóba ezeken a tárgyalásokon. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 13:05

A part közelében építene gátat

„Minden érv amellett szól, hogy a Királyok útja-Nánási út, vagyis a jelenlegi fő védekezési vonal legyen az árvízi védekezés fő helyszíne a Római-parton, mert ezzel meg tudjuk védeni a terület természeti értékeit, és ez a biztonságosabb védekezési mód is” – jelentette be március elején Karácsony Gergely főpolgármester.

Gulyás Gergely szerint az biztos, hogy a part közelében kell egy gátat megépíteni, de nem biztos, hogy minden építési engedély jogszerű. Több érv szól amellett, hogy a parti sávban épüljön meg a gát. Nem zárná ki, hogy vannak olyan engedélyek, amelyeket jogszerűen adtak ki. Ha egy ház 10 évig fennáll, engedélyezettnek minősül. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 12:56

Miért ekkora a hiány? Miért elnök még Schadl György?

Mi áll az 1525 milliárd forintos költségvetési hiány mögött? Gulyás Gergely szerit az, hogy sok volt a kifizetés, például a 13, havi nyugdíj. 

A Magyar Orvosi Kamara kiüresítését célzó törvényt két nap alatt keresztülvitték, de a Magyar Bírói Végrehajtói Kar elnöke még mindig Schadl György, miért? Gulyás Gergely szerint azért, mert kialakult egy olyan helyzet, amelyben emberi gyarlóság történt, az nem feltétlenül mutat arra, hogy rendszer-átalakításra van szükség.

Schadl György sofőrje is árverésen szerzett meg egy házat, a 40,5 milliós ingatlanért csak 24,5 milliót kellett fizetnie

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 12:51

Miért a Honvédség repítette Orbán Viktort?

Olaszország érintésével repült haza múlt héten az egyik honvédségi különgép Egyiptomból,Orbán Viktorral. A kormányfő magánprogramon volt Olaszországban. A 444.hu vetette fel, hogy akkor miért a Honvédség gépe szállította? 

Gulyás Gergely szerint Orbán Viktor hivatalos látogatáson volt Egyiptomban, hazafelé Rómában szállt ki.

Az útról elsőként beszámoló Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az RTL Híradónak szólalt meg: 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 12:44

Tényleg fenyegeti a MOK vezetése az orvosokat?

Gulyás Gergely szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy olyan ügyeleti rendszer működését veszélyezteti, amelyet korábban támogatták. A MOK-elnök államtitkársága alatt ráadásul nem is volt kötelező kamarai tagság. A 444.hu felvetette, hogy az említett fenyegetéseket a miniszter nem idézte. Gulyás Gergely szerint el kell olvasni a levelüket, több helyen is megjelent.

A Házon kívülnek háziorvosok reagáltak az ügyeleti rendszer átalakítására: 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 12:36

Puccskísérlet Magyarországon?

A Magyar Hírlap azt kérdezte: van-e veszélye puccskísérletnek Magyarországon? Meg lehet előzni egy olyan káoszt Budapesten, mint amilyen a Majdanon volt?

Gulyás Gergely azt mondta: 4 milliárd forintnyi dollár komoly összeg, de a következő választásokig ilyen veszély nem fenyeget országosan.

Szlovákia egyes illetékei félreérthető megfogalmazásokkal korbácsolják a magyarellenes indulatokat, vetette fel egy kérdező. A miniszter szerint Szlovákiában nincs teljes hatáskörrel működő kormány, a választásokig mindenki próbál valamit mondani.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 12:31

Az RTL Híradó kérdez: akkumulátorgyárak, gyógyszerhiány, infláció

Gulyás Gergely szerint akkumulátor-nagyhatalommá válni azt jelenti, mint támogatni a zöld átállást, ugyanis az elektromos autók zöldebbek. Az RTL Híradó kérdése arra vonatkozott, hogy ha Matolcsy György szerint sem jó ötlet akkumulátorgyárakat építeni, akkor miért erőltetik azt?

Miért érezheti azt Matolcsy György, hogy a kormány nem támogatja az infláció elleni küzdelmét? Hogy ő mit miért érez, azt nem tudom, válaszolta a miniszter, aki hozzátette: hosszan ismertette, hogy a kormány hogyan küzd az infláció ellen. Matolcsy az árstopokat nem tartja megfelelőnek, de az egyetlen intézkedés. 

A Sabril nevű, epilepsziára szedett gyógyszerből hiány van, a gyártó közölte, hogy a hatóanyag előállításával vannak problémák. A tartalékot a West-szindrómában szenvedő gyerekeknek tartják fenn, 60-70 érintett van az országban. Alternatív készítmények után kell nézni. Más országokban azért van még Sabril, mert nekik nagyobb készleteik voltak. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 12:22

Szigorítások a gyermekvédelemben, kiképzés, uniós források

A szigorítások mértékéről egyelőre nem beszélt a miniszter, magánvéleményét közölte. Eszerint a beleegyezési korhatár nincsen rendben: egy 40 évesnek nem lehet szexuális viszonya egy 15 évessel. Említette az alkotmánybírósági döntést, amely 18-ról 14 évre szállította a beleegyezési korhatárt. Gulyás Gergely szerint bizonyos korkülönbség felvethet problémákat.

Gulyás Gergely kijelentette: nem igaz, hogy Magyarországon ukrán katonákat képeznek ki. 

Szerinte nem azért nem kap Magyarország uniós forrásokat, mert visszaélnének vele. Egyes kérdésekben álláspontkülönbség van az EU és Magyarország között, ez az ok. Úgy látja: az egész helyreállítási alap kiutalásával gondok vannak, csak 17 százaléknyi pénzt adtak oda, akik kaptak, azok is elégedetlenek. De ez egyelőre nem a mi problémánk, mert nálunk még nem kezdődött meg a folyósítás.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 12:18

NATO, Gyurcsány, szurkolók

Gulyás Gergely maga döntött úgy, hogy a NATO-bővítés tárgyalásaiba két fideszes EP-képviselő is bekerüljön. 

Szerinte nem ők kötötték össze a NATO és az EU ügyét. Döntése okaként azt mondta: egy szövetséges rágalmakkal illette őket, majd ez a szövetséges be akar lépni egy másik szövetségbe, amelyben mi már benne vagyunk, joggal gondolhatják: miért akarnak velünk egy közösségben lenni, ha egy másikban nem jó, miért kérik a támogatásunkat?

A rendőrség megállította a Leverkusen elleni mérkőzésre utazó Ferencváros-szurkolók konvoját.

Gulyás Gergely bízik benne, hogy a német hatóságok is betartják a törvényeket. 2021-ben kifejezetten magyarellenes magatartást tanúsítottak az Eb-n, akkor fogadták el a gyermekvédelmi törvényt, de szerint nem kéne, hogy összefüggés legyen. 

Gyurcsány Ferenc március 15-én feleségével, Dobrev Klárával mond beszédet. Hogy mire számít Gulyás Gergely? Történelmi beszédre.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 12:10

Gázerőművek jönnek, de részletek csak később

A kormányzat bejelentése szerint gázerőműveket építünk, ez a kérdező felvetése szerint már csak az orosz gázfüggőég miatt is érdekes kérdés. Gulyás Gergely elmondta: 2-3 év egy gázerőmű lehető leggyorsabb megépítése. Az összes többi kérdést majd egy előterjesztés után lehet megválaszolni.

A gázfelhasználás a napenergia és a megújuló energia növelésével csökkenthető. Megéri gázerőműveket építeni, közben azonban  mindenkit érdemes a villamosenergia felé terelni.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 12:07

Brüsszel faji alapú bosszúja

Az egyetemi forrásokról kérdezték a minisztert, aki szerint ha a kormány nem tud gyors megoldásokat találni az EU-val, kutatási konzorciumok formájában segítenek. Gulyás Gergely szerint Brüsszel részéről

 „faji alapú” bosszú folyik a migráció, a háború és a gyermekvédelem témája mentén.

A felvetés apropója az volt, hogy Navracsics Tibor az Indexnek arról beszélt: a Horizont Európa Programban okozhat átmeneti fennakadásokat, miután kutatási konzorciumokban van rá példa, hogy a külföldi partnerek aggályosnak tartják az alapítványi fenntartású egyetemek részvételét.

Később rákérdeztek: Gulyás valóban faji alapú bosszút említett? Ha önt ez a szó zavarja, magyarellenes bosszú, mondta a miniszter, akinek magyarázata szerint ez kulturális nemzethez tartozást jelent.

 

 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 12:01

Extraprofitadó a rezsicsökkentésért

Varga Mihály az extraprofitadó kivezetéséről beszélt. Gulyás Gergely elmondta: jövőre is meg kell találni a rezsicsökkentés fedezetét, de a jelenlegi formában nem kell fenntartani az extraprofitadót. Vannak olyan vállalatok, amelyek egyes szektorokban jelentős extraprofitot szereznek, Gulyás szerint az a méltányos, ha ilyen esetekben ők is hozzájárulnak a közteherviseléshez. 

Az intézkedés két évre szól, ahol nem tudják kivezetni, ott csökkenteni kell a mértéket a rezsicsökkentés fenntartásának mértékéig. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 11:57

Gyurcsány fellépése megfelelő volt?

Nem akarok senkinek a magánéletében vájkálni, így reagált a miniszter arra a kérdésre, hogy a parlament méltóságának megfelelt-e Gyurcsány Ferenc hétfői viselkedése.

Mint ismert, a DK alapítója nagyon furcsán ölelte meg Ráczné Földi Juditot. A DK politikusa azt RTL Híradónak azt mondta: nem érezte magát megalázva.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 11:54

„Nem szeretném feltételezni, hogy a Bizottság a másik oldalra áll”

Felmerült, hogy megvárja-e a kormány a gyermekvédelmi törvénymódosításokkal az említett ellenkereset ügyében született ítéletet? 

Gulyás Gergely szerint nem kell és nem is akarnak várni a bíróság ítéletére, mivel 3,8 millió szavazat áll a gyermekvédelmi törvény mögött. 

Nem szeretném feltételezni, hogy a Bizottság a másik oldalra áll, még akkor sem, ha rossz tapasztalataink vannak.

A Dunaferr dolgozóinak ügye is szóba került. Gulyás Gergely szerint az önkormányzat veszélyezteti az eddig elért eredményeket, ráadásul törvénytelenül, mivel nem rendelhető el végrehajtás, és semmilyen inkasszó nem foganatosítható. A miniszter szerint ha mindenki benyújthatná az igényét, a cég holnap csődbe menne. Ki fogják fizetni mindenki fizetését, az önkormányzatot pedig arra kérték, hogy ne nehezítsen a helyzeten.

 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 11:48

Mi történt Matolcsy Györggyel?

Szerdán Matolcsy György nagyon erős szavakkal kritizálta  a kormány gazdaságpolitikáját. A kormány szerint sértődött-e a jegybankelnök? Miért nem kezdheti el harmadik ciklusát?

Gulyás Gergely szerint nem foglalnak állást az ügyben, hogy a jegybankelnök mit miért tesz. Korrekt és jó együttműködésre törekednek a jegybankkal.

Matolcsy György szerint már jóval korábban meg lehetett volna kezdeni az inflációellenes politikát, a Nemzeti Bank javaslatokat is tett a kormánynak, amit az nem vett figyelembe:

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#gulyás gergely#Szentkirályi Alexandra#infláció#orosz-ukrán háború#energiaválság

Címlapról ajánljuk